Primarul comunei Unirea, Anghel Olteanu, în conflict de interese

Data:

Anghel Olteanu, primar UnireaAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că primarul comunei Unirea se afla în conflict de interese administrativ în perioada 2008-2012.
Starea de conflict de interese a intervenit ca urmare a emiterii sau încheierii de către persoana evaluată a unor acte administrative sau juridice prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudele sale de gradul I ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, se arată în documentul remis presei de către ANI.
Astfel, arată ANI, primarul comunei Unirea, Anghel Olteanu, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Unirea (2008 – 2012), a exercitat calitatea de preşedinte în Comisia de concurs pentru ocuparea postului vacant de director în cadrul Căminului de Bătrâni „Sfânta Maria“, în urma căruia soţia acestuia a obţinut calificativul maxim, fiind angajată în funcţia de director (în calitate de director, soţia persoanei evaluate a obţinut venituri în cuantum de 21.432 lei).
De asemenea, precizează sursa citată, în calitate de reprezentant al primăriei comunei Unirea, Olteanu a încheiat două contracte între Primăria Unirea şi SC Runde Sall SRL (societate în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic), pentru care, în perioada 5 decembrie 2008 – 15 aprilie 2009, Primăria Comunei Unirea a efectuat plăţi de 24.605 lei în beneficiul societăţii. Astfel, potrivit ANI, Anghel Olteanu a încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul 1“.
Primarul a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Câte limbi sunt vorbite în lume

Limba este un mijloc de comunicare extrem de important...

Consiliul Europei – ce este și cum funcționează

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală ce a fost...

Charles Dickens – unul dintre cei mai importanți scriitori britanici din toate timpurile

Charles Dickens este unul dintre cei mai importanți scriitori...

Legiunea pierdută a lui Crassus

Legiunea pierdută a lui Crassus este una dintre cele...