Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, avertizează asupra impactului ratingului negativ asupra economiei României: „Pensiile și salariile nu vor fi tăiate, dar e foarte probabil ca indexarea lor să fie stopată în 2025”

Data:

Prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, atrage atenția asupra efectelor negative ale retrogradării ratingului României. Lipsa de încredere pe termen lung duce la scumpirea împrumuturilor și stoparea investițiilor, ceea ce pune presiune pe sectorul economic privat și pe bugetul de stat.

Ratingul negativ adâncește problemele economice
Ciprian Ciucu, lider în cadrul PNL, a declarat că revizuirea negativă a ratingului de țară va genera împrumuturi mai costisitoare pentru România, având un impact direct asupra economiei. El subliniază că instabilitatea politică este unul dintre factorii invocați de agenția de rating Fitch pentru această retrogradare.

„România, dacă nu ia credite, nu poate funcționa. Restul sunt palavre,” a spus Ciucu, adăugând că lipsa investițiilor mari afectează direct întregul ecosistem economic, de la companiile mici și mijlocii până la angajați.

Deficit bugetar „enorm” și măsuri inevitabile
Ciucu a atras atenția asupra unui posibil deficit bugetar de 9%, pe care l-a descris ca fiind nesustenabil. Liberalul consideră că această situație a fost agravată de creșterea cheltuielilor publice pe mai multe paliere, inclusiv investiții, salarii și pensii.

„Pensiile și salariile nu vor fi tăiate, dar e foarte probabil ca indexarea lor să fie stopată în 2025,” a explicat liderul PNL. El a avertizat că România nu își poate permite să adauge încă 25 de miliarde de lei la deficit.

Apel pentru responsabilitate politică
În mesajul său, Ciprian Ciucu a făcut apel la partidele pro-europene să nu atribuie această situație unor constrângeri impuse de UE sau Banca Mondială. „Aceasta este o problemă românească, generată de politicienii români,” a subliniat el, asumând greșelile trecutului în numele guvernului PSD-PNL.

Revizuirea negativă a ratingului economic subliniază necesitatea unor măsuri urgente și a unei politici fiscale mai responsabile. Deși mesajele oficiale încearcă să tempereze îngrijorările, efectele directe asupra economiei și vieții de zi cu zi a românilor sunt evidente.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu refuză să facă declarații în Dosarul Mineriadei; inculparea oficială confirmată

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să ofere...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman...

Controversele privind cauza morții lui Mihai Eminescu: Adevăruri ascunse și mărturii istorice

De-a lungul anilor, cauza morții poetului național Mihai Eminescu...

Bogdan Matei, noul președinte al Sportului românesc, a început cariera cu nota 2,75 la titularizare

Bogdan-Constantin Matei este noul președinte al Agenției Naționale pentru...