Prevenirea tâlhăriilor, prioritate a poliţiştilor gălăţeni pentru perioada sezonului cald

Cele mai citite

Atât experienţa poliţiştilor, cât şi datele statistice arată că, odată cu încălzirea vremii, se înregistrează o creştere a numărului de tâlhării comise prin smulgerea bijuteriilor, telefoanelor mobile şi poşetelor. Aceste bunuri sunt principala ţintă a infractorilor deoarece constituie obiecte relativ uşor de sustras şi de valorificat, iar persoanele care le poartă sunt cu precădere femei şi copii (reprezentanţi ai unor categorii cu risc sporit de victimizare).

politie-uniforma-ecuson-sigla

Prevenirea infracţiunilor de tâlhărie reprezintă una dintre priorităţile poliţiei gălăţene în plan preventiv pentru anul în curs. Pentru a intensifica activitatea de informare a populaţiei asupra riscului de victimizare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a derulat, în perioada martie-mai, o campanie informativ-preventivă intitulată „Eşti suficient de prudent? Nu îi tenta pe hoţi cu bunurile tale!”.
Cu această ocazie, poliţiştii gălăţeni au organizat o serie de activităţi prin care s-a încercat informarea unui număr cât mai mare de cetăţeni asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de tâlhărie.
Cu sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi şi al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică au fost editate afişe şi fluturaşi conţinând recomandări pe linia prevenirii tâlhăriilor. Afişele au fost expuse în mijloacele de transport în comun, la sediile unităţilor de poliţie, instituţii, precum şi în alte locaţii de interes public, iar fluturaşii au fost distribuiţi populaţiei în cadrul activităţilor organizate.
Asigurându-vă că poliţia depune eforturi pentru ţinerea sub control a acestui gen de infracţiuni, vă supunem atenţiei şi câteva măsuri simple de autoprotecţie, menite a reduce riscul de victimizare: evitaţi gangurile, tronsoanele, străduţele lăturalnice sau terenurile virane, mai ales după lăsarea întunericului (sunt zone în care acţionează cu predilecţie infractorii); manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice (puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor); veţi evita să deveniţi victima unor tâlhării dacă adoptaţi o ţinută decentă şi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi în mod ostentativ obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile etc.); nu vă expuneţi inutil copiii unor pericole, acceptând ca ei să poarte pe stradă bijuterii sau telefoane mobile foarte scumpe; nu păstraţi banii, actele personale şi cheile casei în acelaşi loc. În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile vizate de agresor. Dacă sunteţi victimă/martor al unei tâlhării, reţineţi cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti şi apelaţi numărul de urgenţă 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Vlado Taneski – jurnalistul ucigaș care a șocat Macedonia

Cazurile de jurnaliști implicați în infracțiuni violente sunt rare și, de obicei, atrag atenția și stârnesc interesul publicului. Un...

Alte articole din aceasta categorie