Preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au scazut in medie cu 4,3%, in 2011

Cele mai citite

Preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au scazut in medie cu 4,3%, in 2011, fata de 2010, intr-un ritm ceva mai lent in comparatie cu reducerea de 4,6% inregistrata intre 2009 si 2010, aratand o continuare a tendintei descrescatoare care a inceput la mijlocul anului 2008, arata EFG Eurobank Property Services SA Romania, in Indicele Anual al Proprietatilor Rezidentiale pentru piata romaneasca, T4 2011, remis, duminica, Agerpres.

La nivel trimestrial, indicele general a aratat un comportament stabil, fara fluctuatii semnificative. Mai precis, in al doilea si al treilea trimestru, indicele a aratat o scadere de 1,3% si, respectiv, de -2,4%, in timp ce in primul si al patrulea trimestru a cunoscut o modificare usoara de +0,5% si respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalitatii.

Regiunile cu o scadere puternica a preturilor fata de 2010 sunt regiunea formata din Bucuresti si Judetul Ilfov (-7,9%), precum si regiunile Dunare (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) si Vest (-3,7%).
Nivelul preturilor pentru Moldova, Nord si Centru a ramas relativ stabil.
Indicii anuali aferenti zonelor Bucuresti Centru si Bucuresti Periferie au inregistrat o scadere de -9,9% si respectiv de -11,3%, indicand semne de corectare suplimentara a preturilor. In schimb, indicele judetului Ilfov nu a urmat aceeasi tendinta, incheind anul cu o crestere de 1,3%.
In ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucuresti Centru a inregistrat o scadere de -4,5% de la un trimestru la altul, fata de o crestere de 3,8% in timpul trimestrului anterior.
Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar doua regiuni din Romania, Centru si Dunare, au inregistrat valori trimestriale in crestere usoara, de +1,1% si respectiv, de +0,4%. Pe de alta parte, cea mai rapida scadere trimestriala a preturilor s-a inregistrat in Vest, urmata de Moldova, care pare sa inregistreze o corectare puternica a performantei pozitive inregistrata in restul anului.
La nivelul marilor orase, Braila se afla in fruntea performantelor trimestriale, inregistrand o cifra anuala de crestere pozitiva, urmata de Oradea, in timp ce, Galati si Braila sunt singurele orase mari cu o crestere pozitiva a preturilor, atat la nivelul indicelui trimestrial, cat si al celui anual. Indicii celorlalte orase prezinta o contractie moderata a preturilor, majoritatea demonstrand o performanta imbunatatita in ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.
Preturile apartamentelor din Romania arata semne de stabilizare, inregistrand o scadere trimestriala de doar 0,5%, in timp ce evolutia pentru intregul an a fost mai severa de -5,6% an (comparand ultimul trimestru al anului 2011 cu ultimul trimestru al anului 2010).
Preturile locuintelor din Romania raman pe un trend descrescator, apreciaza EFG Eurobank Property Services SA Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie