Preşedintele CJ Galaţi organizează referendum pe tema regionalizării

Data:

Preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac (PSD), a semnat, vineri, ordinul de convocare a şedinţei extraordinare a CJ, care va avea loc luni, ora 14,00, pentru stabilirea zilei de 24 iulie ca dată pentru organizarea referendumului local, cu privire la propunerea guvernamentală de reîmpărţire administrativ teritorială a ţării.
Potrivit lui Chebac, gălăţenii vor avea de răspuns, la referendum, la întrebarea: „Sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului Galaţi prin modificarea limitelor administrativ-teritoriale?“.
Banii necesari organizării referendumului vor fi suportaţi de la bugetul CJ, iar după şedinţa de luni, timp de 30 de zile, CJ va desfăşura acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la referendum.
„Am cerut grupurilor de consilieri să-şi exprime actul de voinţă pentru promovarea datei şi stabilirea costurilor referendumului. Am semnat ordinul pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a CJ în care să aprobăm data de 24 iulie pentru organizarea referendumului. Referendumul se va organiza pe baza Legii 215 care prevede că orice modificare a limitelor administrativ-teritoriale se face prin consultare publică, deci prin referendum“, a spus preşedintele CJ Galaţi.
Chebac a mai spus că reorganizarea administrativ teritorială a României ar fi similară cu dispariţia judeţului Galaţi. Preşedintele CJ Galaţi crede că cea mai bună variantă de reorganizare administrativă ar fi înfiinţarea unei a treia structuri, la nivel regional, aşa cum există în Franţa, Polonia sau Spania, cu păstrarea judeţelor. O altă variantă, a precizat Chebac, ar putea fi acordarea de personalitate juridică actualelor consilii de dezvoltare regională, care ar putea avea, ca secretariate tehnice, actualele agenţii de dezvoltare regionale şi ar putea fi conduse, prin rotaţie, de preşedinţii consiliilor judeţene componente.
Preşedintele CJ Galaţi a respins teoria potrivit căreia gradul de absorbţie scăzut este provocat de faptul că România nu este constituită în regiuni. Eugen Chebac a precizat că, din contră, gradul de absorbţie scăzut se înregistrează la nivelul ministerelor şi nu la cel al administraţiilor locale. În context, el a exemplificat cu gradul de absorbţie pe Programul Operaţional Regional, Axa 2 transporturi, care la nivelul Regiunii de Dezvoltare S-E este de 86%, cu un grad de utilizare 114%, în timp ce la nivel guvernamental, pe programele operaţionale sectoriale de transporturi, gradul de absorbţie este de 1,96% cu un grad de utilizare de 4,2%. (Sursa: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL