Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca nu este speriat de subiectul ANI pentru ca nu este nici in stare de incompatibilitate si nici in conflict de interese.
„Nu ma simt nici in incompatibilitate si nici in conflict de interese. Atata timp cat licitatiile sunt publice si eu, Gheorghe Bunea Stancu, nu sunt actionar direct la Concivia, nu am nicio problema din punctul acesta de vedere. E un subiect legat probabil de apropierea alegerilor. Nu stiu despre ce este vorba in acest raport al ANI, pentru ca eu nu l-am primit. Eu nu sunt speriat de lucrurile astea. Probabil ca asta se urmareste. Daca se doreste ca anumite persoane, printre care si eu, sa nu mai candidam in anumite perioade, nu e nicio problema, dar mai bine sa ni se spuna direct domnule, nu mai e bine sa candidati, o sa candidam noi“, a afirmat Stancu.
Presedintele CJ a precizat ca, deocamdata, nu poate spune daca va contesta sau nu acest raport al ANI, de vreme ce nu se afla in posesia lui, dar ca, din relatarile presei, a inteles ca ar fi vorba despre contractele semnate de SC Concivia cu CJ Braila din 2008 si pana in prezent, care se cifreaza la 2.674.013,29 lei.
„Eu trebuie sa vad intai raportul. Poate este un raport favorabil, eu de unde sa stiu? Vreau sa il vad mai intai. Eu vreau sa cred ca ANI este o institutie serioasa si ca raportul relateaza lucruri concrete si corecte. Nu cred ca indiciile pot fi luate in calcul. Concivia este in cadrul grupului Bursagrirom inca din anul 2000, cu mult inainte de a fi eu in politica. Are foarte multi angajati si este principala firma de constructii din zona. Valoarea celor cinci contracte incheiate cu CJ, din 2008 pana la zi, este de doar 2,67 milioane lei, ceea ce inseamna foarte putin din ceea ce a scos CJ ca si licitatie. Eu nu sunt actionat la Concivia. Se confunda marfa cu ambalajul, adica profitul cu cifra de afaceri. Daca vorbim de profit, in niciun caz nu intra in buzunarul lui Stancu“, a spus presedintele CJ Braila.
Gheorghe Bunea Stancu a declarat ca, daca va fi nevoie, isi va cauta dreptatea in instanta, pentru ca „orice om are dreptul la aparare“ si nu pot fi facute publice afirmatii ce nu au sustinere in realitate.
„In momentul in care arunci astfel de afirmatie asupra unei persoane publice ai si un anumit tip de responsabilitati. Cei care fac astfel de afirmatii trebuie sa le si probeze, pentru ca nu poti sa il bagi in inchisoare pe unul si dupa aceea sa constati ca e nevinovat. Cert este ca, din punctul meu de vedere, o sa ma apar si nu cred ca voi avea o problema cu conflictul de interese. M-am consultat cu oameni de specialitate, imi voi angaja avocati, asa cum spune legea. E dreptul lor sa interpreteze legea, asa cum e si dreptul meu sa ma apar. Nu imi fac mari probleme in ceea ce priveste conflictul de interese, trebuie doar sa ma apar corect si cu argumente legale“, a explicat Stancu.
Presedintele CJ a interpretat aparitia comunicatului ANI ca o campanie de imagine, „chiar daca negativa“, facuta gratuit numelui sau si a precizat ca nu e rau acest lucru, mai ales ca il scuteste de niste costuri, avand in vedere apropiata campanie electorala.
„Eu sunt astazi intr-o situatie in care mi se face imagine. E drept, ca de data asta se incearca o imagine negativa. Dar cum, in Romania, imaginea, indiferent ca e negativa sau pozitiva, se numeste tot imagine, s-ar putea sa imi economiseasca niste bani, sa nu mai fac publicitate cum isi fac altii. O secunda, un minut la posturile de televiziune de informatii costa multi bani. Eu beneficiez de multe minute fara a plati. Sunt curios daca, dupa ce voi castiga, televiziunile vor acorda subiectului tot atatea minute cate au acordat acum“, a comentat Stancu.
Presedintele CJ a mai afirmat ca pentru el este mult mai important ce gandesc brailenii si mai putin ‘ce spun unii si altii’ si ca este multumit profesional de ceea ce a facut pentru judetul Braila din 2004.
„Cel mai bine ma cunosc brailenii si nu cei de la ANI, DNA si de pe unde or mai fi. Brailenii stiu ce am facut din 2004 si pana astazi. Eu cred ca sunt o persoana destul de cunoscuta si apreciata. Sunt cu mult mai sarac decat in 2004 din toate punctele de vedere. Nu am agonisit aproape nimic in aceasta perioada, dar aveam destul atunci cand am venit, asa ca nu imi mai trebuia mare lucru. Pentru mine e mai important ca brailenii sa o duca mai bine decat o duceau in 2004. Este o mandrie locala si eu, din punct de vedere profesional, sunt satisfacut“, a mai spus Stancu.
Potrivit unui comunicat ANI remis miercuri AGERPRES, Gheorghe Bunea Stancu a semnat cinci contracte, in valoare totala de 2.731.038 lei (fara TVA) – aproximativ 638.212 de euro, incheiate de Consiliul Judetean Braila cu SC Concivia SA (societate in cadrul careia SC Bursagrirom SA este actionar majoritar, iar Gheorghe Bunea detine calitatea de actionar majoritar la Bursagrirom SA), incalcand, astfel, prevederile Legii 161/ 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
Conform comunicatului, ANI are indicii referitoare la savarsirea de catre Gheorghe Bunea a infractiunii de conflict de interese, ca urmare a semnarii contractelor cu SC Concivia SA. Pe langa sesizarea organelor judiciare, ANI a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate de CJ Braila cu SC Concivia SA.
Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.