Patronatul Difuzorilor de Presa (PDP) s-a constituit, vineri, la Busteni, aceasta structura fiind menita sa apere interesele societatilor care activeaza in domeniul difuzarii presei.
Presedintele PDP, Adrian Moroianu, a declarat, pentru AGERPRES, ca nevoia difuzorilor de presa de a se constitui intr-o astfel de structura este data de faptul ca acest segment de activitate a fost foarte afectat de criza economica, dar si de problemele pe care acestia le au cu administratiile locale.
„In contextul acestei crize economice, segmentul nostru de activitate a fost foarte rau atins prin faptul ca multi editori nu au mai reusit sa sustina toate publicatiile si tirajele. De asemenea, avem probleme mari in ceea ce priveste contractele cu administratiile locale. Majoritatea primarilor, dorind o dependenta a patronilor din zonele geografice pe care le reprezentam, ne incheie contracte pe perioade foarte scurte de timp – trei luni, sase luni, un an – si, tinand cont ca se apropie si o campanie electorala, vrem sa cream o stabilitate a acestei activitati“, a explicat Adrian Moroianu.
Printre obiectivele imediate ale PDP se numara organizarea structurilor teritoriale, afilierea la Confederatia patronala UGIR si purtarea unor negocieri cu editorii de presa, cu ministerele si cu reprezentantii administratiilor locale, pentru sustinerea activitatilor.
Prim-vicepresedintele UGIR, Dragos Mihalache, a salutat, la Busteni, infiintarea acestui patronat, aratand ca momentul constituirii acestuia este favorabil.
„Este un moment favorabil international. Sindicatele sunt din ce in ce mai prost vazute pentru ca, din cauza anumitor presiuni sociale, multe tari din Europa au probleme, astazi, de organizare, datorita modului in care sindicatele au presat, in special pe protectie sociala, si nu pe competenta si productivitate. (…) Initiativa dumneavoastra este foarte fericita pentru ca momentul este foarte bun“, a afirmat Dragos Mihalache.
Existenta unui moment favorabil pentru patronate a fost sustinuta si de presedintele PDP, Adrian Moroianu.
„Este un moment absolut prielnic pentru patronate. Pana acum, in Romania, in 21 de ani, sindicatele au cam hotarat toata legislatia muncii si toata legislatia complementara activitatilor din diverse domenii. Liderii sindicali si-au cam spus ultimul cuvant. Practic, au aratat ca in 21 de ani nu au contribuit la cresterea economica, la cresterea PIB-ului Romaniei, si, prin noua restructurare care se face la nivelul confederatiilor sindicale, prin noua lege a patronatelor, speram ca aceste structuri ale noastre sa fie mult mai eficiente si, impreuna cu niste guvernanti responsabili, sa reusim sa modernizam legislatia care sa ne ajute in domeniile noastre de activitate“, a declarat Adrian Moroianu.
De asemenea, el a spus ca, in urmatoarele saptamani, vor fi facute si unele propuneri legislative. Cea mai importanta dintre acestea vizeaza obligarea administratiilor locale de a incheia contracte pe un termen de minimum cinci ani, presedintele PDP explicand ca, in acest mod, activitatea respectivelor societati nu va mai depinde de „capriciile“ unui primar.
O alta propunere se refera la reducerea cheltuielilor cu transportul. „Sume mari de bani se pierd cu aceasta activitate, mai ales pentru judetele indepartate de Bucuresti. Acum, fiecare editor isi face propriul transport, dar vom incerca sa aducem firmele la un dialog, asa incat sa fie folosite aceleasi mijloace de transport in scopul reducerii costurilor“, a spus presedintele PDP.
Adrian Moroianu se afla in activitatea de difuzare de presa din anul 1990, societatea pe care o detine avand, in Prahova, peste 200 de puncte de distributie.