Prahova – Mandat de arestare prelungit pentru primarul de la Banesti, acuzat de fapte de coruptie

Cele mai citite

Curtea de Apel Ploiesti a dispus, luni, prelungirea mandatului de arestare preventiva emis pe numele primarului localitatii prahovene Banesti, Ion Costache Petre, care a fost arestat, in luna martie, intr-un dosar avand ca obiect furtul unei conducte de apa apartinand OMV Petrom.
Astfel, instanta de judecata a dispus prelungirea mandatului de arestare preventiva pentru o perioada de 20 de zile.
De asemenea, edilul de la Banesti a solicitat, la inceputul lunii aprilie, inlocuirea masurii arestarii preventive, insa judecarea cauzei a fost amanata de doua ori, ca urmare a lipsei dosarului de fond si a celui de urmarire penala, care se aflau la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen acordat in aceasta cauza fiind miercuri.
Primarul comunei prahovene Banesti si alte trei persoane au primit, in data de 23 martie, mandate de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, o alta persoana cercetata in acelasi dosar care are ca obiect furtul unei conducte de apa apartinand OMV Petrom, primind interdictia de a parasi localitatea de domiciliu.
Conform datelor oferite de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, edilul de la Banesti este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la furt calificat in forma continuata cu consecinte deosebit de grave, luare de mita in forma continuata, trafic de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si conflict de interese.
Procurorii au stabilit ca acesta, in calitate de primar al comunei Banesti, a inlesnit sustragerea de catre mai multe persoane a unei conducte de alimentare apartinand SC OMV SA si a primit in mod repetat sume de bani pentru a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu si, totodata, in calitate de primar, a participat la luarea unei decizii cu privire la atribuirea unor contracte de prestari servicii unei societati ce apartine unei rude apropiate.
Astfel, conform unui comunicat al Curtii de Apel Ploiesti, in sarcina lui Ion Costache Petre s-a retinut ca, in decembrie 2010, pentru a crea aparenta de legalitate sustragerii de conducte de alimentare apartinand OMV Petrom si Companiei Publice Banesti SA, a dat dispozitie directorului acesteia din urma sa intocmeasca in fals un contract de prestari servicii care nu fusese aprobat de Consiliul Local (CL) Banesti.
‘Acest contract a constituit paravanul la adapostul caruia s-au comis faptele de sustragere a conductelor de alimentare cu apa apartinand Companiei Publice Banesti SA’, se arata in comunicatul citat.
De asemenea, primarul prahovean mai este acuzat ca a primit in mod repetat, in toamna si iarna anului 2010, de la alte doua persoane inculpate in acelasi dosar, suma de 10.000 de lei pentru a elibera, in exercitarea atributiilor de serviciu, un aviz de efectuare a lucrarilor de dezafectare si reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si pentru a interveni pe langa un agent de politie din localitate pentru ca acesta sa nu-si exercite atributiile de serviciu.
Conform procurorilor, Ion Costache Petre mai este acuzat ca nu a luat masuri pentru inventarierea, executarea de statistici, inspectia si controlul efectuarii unor servicii publice de interes local, astfel incat Compania Publica Banesti SA a inregistrat pierderi de 600.000 de lei, de la un profit in perioada precedenta de 500.000 de lei.
In sarcina primarului s-a mai retinut si infractiunea de conflict de interese, acesta incheind, in calitatea sa de reprezentant al CL Banesti, un contract de furnizare de servicii cu o societate comerciala administrata de ginerele sau.
In acelasi dosar, inca patru persoane sunt cercetate pentru complicitate la furt calificat in forma continuata cu consecinte deosebit de grave, furt calificat in forma continuata, furt calificat in forma continuata cu consecinte deosebit de grave, dare de mita in forma continuata si cumparare de influenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Alte articole din aceasta categorie