Prahova: Judecarea recursurilor în dosarul restituirii Colegiului “Szekely Miko”, declinată către ÎCCJ

Data:

sursa foto: realitatea.ro
sursa foto: realitatea.ro

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, instanţă la care se judecă recursul în dosarul în care fostul subsecretar de stat la Oficiul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marko Attila, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, au dispus, la termenul de marţi, declinarea competenţei de soluţionare a recursurilor declarate în această cauză către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia instanţei a fost motivată de faptul că unul dintre inculpaţi, respectiv Marko Attila, şi-a schimbat calitatea, acesta devenind deputat UDMR de Sfântu Gheorghe în urma alegerilor parlamentare care au avut loc la data de 9 decembrie.

Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiţiei, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reţinându-se infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, cei trei inculpaţi au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, iar în această calitate, au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuţiilor celor trei inculpaţi în cadrul comisiei.

Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ, respectiv Liceul Teoretic “Szekely Miko” Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

În această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român cu suma de aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.

În luna iunie a anului trecut, Judecătoria Buzău i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila şi Tamas Marosan pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeaşi faptă, instanţa stabilind în cazul acestuia din urmă un termen de încercare de cinci ani.

 

 

AGERPRES

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...