Fostul contabil al Primăriei Lipăneşti, George Ciprian Dinu, şi subordonata acestuia, Dana Pahonţu, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de delapidare, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, după ce Curtea de Conturi a descoperit, în urma unui audit, un prejudiciu de peste 100.000 de euro.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au respins, sâmbătă, ca neîntemeiate cererile inculpaţilor de luare a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea şi au emis mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile pe numele lui George Ciprian Dinu, fost contabil al Primăriei Lipăneşti, şi al Danei Pahonţu, referent contabil în cadrul aceleiaşi instituţii.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Ploieşti, Mădălina Fluturaş, a declarat, luni, că George Ciprian Dinu este acuzat de delapidare, abuz în serviciu în formă calificată, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în timp ce Dana Pahonţu a fost arestată preventiv sub acuzaţiile de delapidare, abuz în serviciu şi fals intelectual.
Decizia instanţei a fost atacată de cei doi inculpaţi cu recurs, care se va judeca, marţi, la Tribunalul Prahova.
Un prejudiciu de peste 100.000 de euro a fost descoperit de Curtea de Conturi a României (CCR) la Primăria Lipăneşti în urma unui audit efectuat în primăvara acestui an, banii fiind viraţi pe cardurile personale ale unor salariaţi ai primăriei şi în conturile a şapte societăţi cu care primăria a avut sau nu relaţii comerciale.
Surse apropiate anchetei au declarat că reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat nereguli pe două segmente, respectiv pe cel de cheltuieli de personal şi pe cel de cheltuieli bunuri şi servicii.
La partea de cheltuieli de personal s-a stabilit că persoana cu atribuţii pe linia conducerii activităţii financiar-contabile din Primăria Lipăneşti a întocmit o serie de documente fictive majorând în mod artificial obligaţiile de plată faţă de personalul unităţii.
Practic, au fost create state de salarii în care au fost modificate totalurile generale şi ordonanţări de plată prin care au fost create cheltuieli de deplasare inexistente, prejudiciul rezultat în acest fel fiind de aproape 82.000 de lei, bani sustraşi din bugetul primăriei în beneficiul a patru salariaţi prin virarea unor sume pe cardurilor personale.
La capitolul cheltuieli bunuri şi servicii s-a stabilit că este vorba despre un prejudiciu de peste 442.000 de lei, bani care au fost viraţi în conturile unui număr de şapte firme care au avut sau nu relaţii comerciale cu Primăria Lipăneşti.
O parte dintre aceste firme au efectuat lucrări pe partea de reparaţii la diverse obiective şi întreţinere străzi, fiind vorba despre servicii greu de verificat.
Pentru efectuarea plăţilor nejustificate către aceste firme au fost întocmite documente fictive, după care respectivele ordine de plată şi extrase de cont au fost distruse de contabilul primăriei, Dinu George, pentru înregistrarea plăţilor în evidenţele primăriei fiind emise facturi fictive şi ordonanţări de plată în contul mai multor furnizori selectaţi la întâmplare cu care unitatea administrativ teritorială a avut sau nu relaţii comerciale.
Contabilul Primăriei Lipăneşti, Dinu George, a dispărut în timpul auditului, la data de 25 mai, după ce a pus la dispoziţia CCR statele de plată fictive pe care le-a întocmit.
De asemenea, în sesizarea care a fost făcută către Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti se preciza că toate plăţile de la cheltuielile cu personalul au fost iniţiate de contabil, dar atât primarul, cât şi viceprimarul au semnat ordinele de plată fără a solicita documente justificative.
Documentele la plata celorlalte cheltuieli au fost semnate de viceprimar.
La data de 25 octombrie, CCR a adus la cunoştinţa prefectului Marius Sersea faptul că la Primăria Lipăneşti s-au constatat ‘fapte cauzatoare de prejudicii şi pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale de către primarul localităţii Lipăneşti, Viorel Robert Nica, şi de către alte persoane cu atribuţii în domeniu (administrator public, referent contabilitate, alţi funcţionari)’, solicitându-se suspendarea primarului din funcţie, în condiţiile în care CCR a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti cu privire la acest caz.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Prahova, solicitarea privind suspendarea primarului nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege, care spune că ‘mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv’.
Primarul Robert Nica a declarat, la acea dată, pentru AGERPRES, că a semnat doar statele de plată reale, sumele ‘umflate’ apărând în statele în format digital cerute de bancă.
Acesta a precizat, totodată, că fostul viceprimar, a cărui semnătură apare pe ordinele de plată pentru salarii şi către cele şapte firme, susţine că semnătura i-a fost falsificată, solicitând expertiză grafologică.
În timp ce banii din bugetul local erau viraţi către cele şapte firme, Primăria Lipăneşti a cerut şi primit în 2012 din fondul de rezervă al Guvernului 670.000 de lei pentru plata arieratelor în condiţiile în care la fundamentarea necesarului de fonduri au fost efectuate analize privind cauzele care au condus la această situaţie, deşi execuţia bugetară pe 2011 s-a încheiat cu excedent.
AGERPRES