Prahova – Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap cere liberarea provizorie de sub control judiciar

Viorica Oniga, fosta sefa a comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap PrahovaFosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, Viorica Oniga, arestată pentru fapte de corupţie, cere din nou liberarea provizorie de sub control judiciar, după ce o solicitare similară, dar şi o cerere de liberare provizorie pe cauţiune au fost respinse, în cursul lunii iunie, de magistraţi.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii de la Secţia Penală a Tribunalului Prahova judecă, luni, o cerere de liberare provizorie sub control judiciar formulată de medicul Viorica Oniga, arestată de către DNA, la sfârşitul lunii mai, pentru fapte de corupţie.
Aceasta a mai formulat, la începutul lunii iunie, o cerere similară, care a fost respinsă de magistraţi ca neîntemeiată. Ulterior, Oniga a cerut liberarea provizorie pe cauţiune, al cărei cuantum a fost stabilită de magistraţi la 10.000 de lei. Ea a invocat, în faţa instanţei, starea precară de sănătate. Şi această cerere a fost respinsă ca neîntemeiată.
Viorica Oniga a fost arestată de către DNA, la sfârşitul lunii mai, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori reiese că, în perioada 2006 – 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la şase intermediari, sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.
În acest mod, cele 68 de persoane au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă care reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.
Totodată, Oniga a fost condamnată, la data de 14 iunie, de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru două infracţiuni de conflict de interese, întrucât ea a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a soţului şi a fiului său, aceştia primind indemnizaţii ca urmare a încadrării lor în grad de handicap.
AGERPRES

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments