Muzeul Naţional Peleş anunţă lansarea expoziţiei temporare „Ferdinand I – Omul şi Regele“. Vernisajul va avea loc vineri, 24 iunie 2011, la orele 17:00 la Castelul Peleş. Expoziţia temporară se va desfăşura intre lunile iunie şi august 2011.
Expoziţia îşi propune să dezvăluie marelui public o latură a regelui Ferdinand, prin intermediul pasiunilor sale: botanica, bibliofilia, lectura şi vânătoarea, fără a neglija nici calitatea sa de monarh.
Un motiv în plus care a determinat demersul muzeografic de la Peleş, îl reprezintă împlinirea a 95 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, cu implicaţii de netăgăduit pentru destinul României: înfăptuirea visului de veacuri al poporului român, România Mare.
Mai puţin vizibil în peisajul regalităţii de la Sinaia, Ferdinand I a plătit încă o dată – metaforic vorbind – tributul modestiei sale de o viaţă: neobişnuit sau chiar jenat să cumpere sau să comande ceva pentru sine, regele Ferdinand a lăsat puţine urme materiale posterităţii. Prezenţa sa la Sinaia, în reşedinţa particulară de la Pelişor, este total eclipsată de cea a Mariei, astfel încât obiectele personale ale omului Ferdinand sunt puţine: câteva cărţi de botanică şi beletristică, un ierbar din prima tinereţe şi câteva piese, un portret semnat de Antonio Argnani, jocul de şah şi cravaşa de călărie.
Din fericire, pasionată de fotografie, regina Maria îl imortalizează cu talent în câteva ipostaze ale vieţii cotidiene: la masa de lucru, în anturajul familiei sau al prietenilor apropiaţi, în lungile drumeţii pe potecile pădurilor de la Sinaia.
Destinat să fie rege, Ferdinand I îşi învăluie persoana şi acţiunile într-un mister aproape total. „Viaţa lui“ – afirmă unul dintre biografii săi postumi, Eugen Wolbe – pe care a umbrit-o un anumit tragism, a fost în concordanţă cu rigoarea datoriei“.
Organizată în două secţiuni, Ferdinand-omul şi Ferdinand-regele, expoziţia reuneşte piese cu valoare artistică, istorică şi documentară, care fac parte din patrimoniul muzeului gazdă, dar şi din colecţiile unor muzee prestigioase din capitală: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Filatelic şi Muzeul Naţional Militar „Ferdinand I“. Alături de mantia regelui Ferdinand I vor sta copiile coroanei regale şi a buzduganului de la Încoronare, un tron de la sfârşitul secolului al XIX-lea, masca mortuară, portrete regale, ordine şi medalii, fotografii de epocă, trei dintre uniformele suveranului şi un valtrap etc.
Unul dintre cele mai convingătoare gesturi relative la consideraţia şi respectul cu care era privit de contemporani, îl constituie donaţia pe care, la 23 ianuarie 1884, i-o face contesa de Hertzberg, descendenta contelui de Hertzberg, ministrul de externe al Prusiei în timpul lui Frederic cel Mare (1725 – 1795) şi autorul unei „Istorii secrete a Curţii din Berlin“. Scrisorile datează din perioada 1747 – 1782 şi vor figura în premieră în cadrul expoziţiei.
Prahova – Expoziţia Temporară „Ferdinand I – Omul şi Regele“
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal