Prahova: Constructorul stadionului “Ilie Oană” din Ploieşti vrea să blocheze conturile Primăriei pentru o datorie de 1,9 milioane de lei

Data:

Constructorul stadionului “Ilie Oană” din Ploieşti, care a câştigat în instanţă 1,9 milioane lei ca “actualizare de preţ” la contractul pentru refacerea arenei sportive, nu şi-a primit banii şi a contactat un executor judecătoresc pentru a bloca conturile Primăriei, afirmă primarul municipiului.

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, a declarat, miercuri, că Primăria Ploieşti nu a plătit suma de 1,9 milioane lei câştigată în instanţă de către constructorul stadionului “Ilie Oană” ca “actualizare de preţ” şi că el, personal, nu va semna niciodată un ordin de plată către această firmă.

“Primăria Ploieşti nu a plătit nicio sumă de bani către Alpine Bau, eu personal nu o să semnez niciodată un ordin de plată către această societate comercială”, a spus primarul Iulian Bădescu.

Acesta a arătat că firma Alpine Bau a contactat un executor judecătoresc care a anunţat Primăria Ploieşti că urmează să pună poprire pe conturile primăriei şi pentru a recupera suma câştigată în instanţă.

Bădescu a arătat că, în acest moment, conturile Primăriei Ploieşti nu sunt blocate.

Primarul Ploieştiului spune că de vină pentru această situaţie este predecesorul său, Andrei Volosevici, acuzând că acesta a avut “o înţelegere” cu constructorul Alpine Bau.

“Este vorba despre o înţelegere între fostul primar şi constructor în sensul că nu s-au plătit facturi şi s-au recepţionat lucrări care nu au fost comandate de către primărie şi acum suntem obligaţi să le plătim”, a spus Iulian Bădescu.

Fostul primar Andrei Volosevici nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste acuzaţii.

Firma austriacă Alpine Bau GMbh în asociere cu firma All Plan Construction SRL a câştigat în instanţă suma de 1.989.198,59 lei, reprezentând actualizarea preţului prevăzut în contractul de lucrări nr. 13325/28.07.2010 privind refacerea stadionului “Ilie Oană”, arenă sportivă refăcută din temelii în urmă cu un an, din fonduri de la bugetul local.

În data de 10 octombrie, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut decizia pronunţată în aprilie anul acesta de Tribunalul Prahova care a dat câştig de cauză firmei austriece, obligând, prin sentinţa pronunţată, Primăria Ploieşti să plătească suma de 1.989.198,59 lei, reprezentând actualizare de preţ, la care se adaugă suma de 65.504 lei penalităţi de întârziere calculate pana la data introducerii acţiunii şi în continuare penalităţi de 0,1% pe zi de întârziere din debitul principal datorat, pana la data achitării debitului. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă şi irevocabilă.

Procesul câştigat la începutul acestei luni a fost deschis de către firmele care au renovat stadionul din Ploieşti în octombrie 2011, la două luni de la inaugurarea arenei.

Fostul viceprimar al municipiului Ploieşti Cătălina Bozianu, care s-a ocupat din partea Primăriei Ploieşti de licitaţia pentru renovarea stadionului “Ilie Oană” declara, în iunie anul acesta  că în contractul încheiat între autorităţile locale şi firmele care au renovat stadionul este prevăzută posibilitatea actualizării preţurilor, fără ca această actualizare să reprezinte însă o obligaţie pentru beneficiar.

“Scrie în contract că preţurile pot fi actualizate, dar acest lucru nu este obligatoriu pentru primărie. Instanţa de judecată se va pronunţa în acest sens”, afirma fostul viceprimar al municipiului Ploieşti.

Procesul câştigat joi nu este singurul pe care constructorii stadionului “Ilie Oană” l-au intentat Primăriei Ploieşti, cerând bani în plus de la municipalitate.

Alpine Bau GMBH a dat în judecată municipiul Ploieşti cerând suma de 1.232.363,44 lei ca penalităţi de întârziere la plata a cinci facturi emise în baza contractului de lucrări nr. 13325/28.07.2010 încheiat pentru Refacerea Stadionului “Ilie Oană” din municipiul Ploieşti.

Luna trecută, Tribunalul Prahova a admis această cerere, dispunând ca Primăria Ploieşti să achite, în termen de 20 de zile de la comunicarea sentinţei, suma cerută ca penalizări de întârziere.

Potrivit unui răspuns dat de Serviciul de relaţii publice al Primăriei Ploieşti la solicitarea MEDIAFAX, refacerea stadionului “Ilie Oană” a fost finanţată integral din credite contractate de municipiul Ploieşti la bănci comerciale. Conform sursei citate, întârzierile la plata a patru dintre cele cinci facturi “s-au datorat procedurilor de atribuire a banilor din creditele bancare, respectiv aprobarea finanţării acestora de către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor şi apoi încheierea de acte adiţionale cu banca”.

În răspunsul adresat de primărie la solicitarea MEDIAFAX se arată că a cincea factură „nu s-a putut achita la termen deoarece societatea SC Alpine Bau a avut sechestru pe conturi conform adresei Societăţii Civile Profesionale de Executori Judecătoreşti Cosoreanu & Dobra”.

În vara anului 2010, asocierea formată din firmele Alpine Bau GMBh din Austria şi All Plan Construction SRL a câştigat licitaţia pentru reconstruirea Stadionului “Ilie Oană” din Ploieşti.

Iniţial, lucrările au fost evaluate la 11 milioane de euro, ulterior suma alocată crescând, prin hotărâre a Consiliului Local Ploieşti, la aproximativ 17 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul municipalităţii.

Potrivit ofertei depuse la licitaţie de Alpine Bau şi All Plan, termenul de proiectare a stadionului era de o zi, iar cel de execuţie era de şase luni. În momentul deschiderii ofertelor, firma Alpine Bau s-a clasat pe locul al doilea din punctul de vedere al preţului cerut pentru refacerea stadionului, însă comisia de licitaţie a considerat că oferta depusă de firma clasată pe primul loc, Baupartner din Ploieşti, a fost “inacceptabilă”, conform prevederilor a două legi.

Societatea comercială All Plan Construction este o firmă înregistrată în sectorul 1 Bucureşti şi are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Unul dintre asociaţii All Plan Construction este Vasile Todosia, fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Prahova, ales pe listele PDL. La sfârşitul lunii mai 2010, consilierul judeţean Vasile Todosia şi-a anunţat public, printr-un comunicat de presă transmis de PDL Prahova, organizaţie condusă de Roberta Anastase, demisia din funcţia de consilier judeţean, motivând că preferă să îşi dedice întreaga energie susţinerii activităţii firmelor pe care le conduce”. Două luni mai târziu, firma la care este acţionar, Todosia, câştiga, în asociere cu Alpine Bau GMBh, licitaţia pentru renovarea stadionului din Ploieşti.

În primă fază, pentru refacerea stadionului, întreaga construcţie a fost dărâmată, cu excepţia tribunei I. Ulterior, prin votul Consiliului Local, a fost dărâmată şi refăcută şi tribuna I.

Stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti are 15 500 de locuri acoperite, este acreditat UEFA 3 şi UEFA 4.

 

Mediafax

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Culturile de porumb și floarea soarelui sunt deja compromise în Olt

Culturile de porumb au fost grav afectate de căldura...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un...

O femeie a fost lovită de o dubă pe trecerea de pietoni, la Jolie Ville- Pipera

În urmă cu circa 20 de minute (13.14) am...

Aproximativ 5 hectare au ars într-un incendiu de vegetaţie în Chiajna

Un incendiu de vegetație a izbucnit în localitatea Chiajna...