Prahova: Cauţiune de 10.000 de lei pentru liberarea fostei şefe a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap

Fosta preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, Viorica Oniga, care a cerut liberarea provizorie pe cauţiune după ce a fost arestată pentru fapte de corupţie, trebuie să plătească o cauţiune de 10.000 de lei.

tribunal

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, Alina Anton, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că nivelul cauţiunii pe care Oniga trebuie să o plătească pentru liberarea provizorie este de 10.000 de lei.

‘În baza dovezii, se va judeca cererea de liberare’, a precizat Anton.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au amânat cauza pentru miercuri, astfel încât inculpata să poată plăti cauţiunea stabilită.

Viorica Oniga a fost arestată de DNA, la sfârşitul lunii mai, pentru fapte de corupţie. În sarcina acesteia au fost reţinute infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori reiese că, în perioada 2006 – 2012, în calitate de preşedintă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la şase intermediari, sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

În acest mod, cele 68 de persoane au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1,14 milioane de lei, sumă care reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de persoanele care au beneficiat pe nedrept de facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele cu handicap, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi uz de fals, cu privire la unele dintre acestea fiind deja începută urmărirea penală.

Consilierii au aprobat, luni, în unanimitate, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, un proiect de hotărâre care prevede revocarea medicului Viorica Oniga din funcţia de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova.

Noul preşedinte al comisiei este medicul de medicină generală Andreea Ileana Dumitrescu. Aceasta este medic din anul 1991, iar pe parcursul carierei sale a lucrat ca medic secundar la Spitalul Clinic Colentina, în anul 1995 s-a angajat ca medic la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap de la Călineşti, aflat în subordinea DGASPC Prahova, iar din 2005 ea este medic la Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu handicap Mislea.

AGERPRES

 

 

4 Comentarii la "Prahova: Cauţiune de 10.000 de lei pentru liberarea fostei şefe a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap"

  1. Pingback: Prahova: Cauţiune de 10.000 de lei pentru liberarea fostei şefe a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap | Ziarul Semnal de Prahova

  2. Pingback: Premiat de NASA | Ziarul Semnal de Olt

  3. Pingback: Fosta şefă a Comisiei pentru persoane cu handicap Prahova, condamnată la 8 luni cu suspendare | Ziarul Semnal de Prahova

  4. Pingback: Locotenent colonel trimis in judecata pentru fapte de coruptie | Ziarul Semnal de Giurgiu

Leave a Reply

Your email address will not be published.