„Megaproiectul“ de alimentare cu apă a Sloboziei din sursă subterană a ajuns, de ceva timp, să se zbată ca peştele pe uscat. Bani mai mulţi, soluţii tehnice modificate, termene depăşite, avize întârziate, sesizări penale.
Ceea ce se anunţa o mare realizare a municipalităţii s-a transformat într-o mare băşcălie, de pe urma căreia singurii fraieriţi vor fi cetăţenii. Pe lângă faptul că îi va lăsa cu buzunarele goale, împrumutul pe 20 de ani modificându-le constant contribuţiile la buget, nici nu vor vedea prea curând apă la robinet din această sursă.
Prima problemă este cea a obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Cum potabilitatea apei din respectivele puţuri de mare adâncime a fost pusă în discuţie, nici o instituţie abilitată în acest sens nu şi-a asumat o astfel de răspundere, de a acorda avizul. Pe de altă parte, schimbarea soluţiilor tehnice pe parcursul derulării lucrărilor şi problemele legate de exproprieri au condus la întârzieri şi la modificarea valorii iniţiale a contractului, deci bani mai mulţi. O a treia problemă, cu influenţă politică, este sesizarea penală făcută de conducerea PD-L Ialomiţa cu privire la acest proiect, în care primarul Gabi Ionaşcu este învinuit de mai multe lucruri.
Degajat şi cu o notă de ironie în glas, primarul municipiului Slobozia susţine că poliţia a ridicat mai multe documente de la primărie, inclusiv proiectul tehnic, fiind de părere că toată această tevatură are o tentă politică.
„Dosarul cu pricina cred că are peste 1.000 de pagini. Nu am numărat, pentru că nu m-am ocupat personal de treaba aceasta, am dat colegilor să facă acest lucru. Nu am fost citat, dar în mod oficial am cerut la poliţie să ştiu de ce sunt acuzat. Nu mi s-a înaintat până la această oră nici un răspuns şi nici nu mi s-a luat vreo declaraţie. Este o sesizare care are la bază influenţe politice. Este o sesizare a preşedintelui, interimar cred, de la PD-L, Cazacu Marinică. O sesizare de acest gen a mai fost şi la Ministerul Sănătăţii, semnată de actualul senator Tudor Panţuru“, este de părere primarul.
Legat de diferenţele destul de importante dintre valoarea iniţială şi cea actuală a contractului de execuţie a lucrării, Ionaşcu a ţinut să precizeze că acestea reprezintă actualizare inflaţie, modificări soluţii tehnice dar şi automatizări.
Valoarea executată până la această dată este12.516.729 lei, faţă de valoarea contractului de 9.235.874 lei.
Diferenţa dintre valoarea iniţială şi valoarea actuală a contractului reprezintă actualizare inflaţie în anul 2007 – 400.000 lei, actualizare inflaţie în anul 2008 -710.726 lei, şi un al treilea adiţional, cu o valoare 4.531.322 lei, în care este inclus şi restul de executat pentru cele 5 puţuri la care nu s-a reuşit exproprierea terenurilor, respectiv valoarea de 1.143.059 lei.
Pe obiecte, valoarea executată este: pentru captare – valoarea totală 6.559.584 lei, lucrările contractate fiind de 4.342.925 lei, lucrările suplimentare, adiţionalele, au fost de 2,2 milioane lei. Pentru conducta de aducţiune, valoarea executată este de 5.179.000 lei, lucrările de contract fiind 3.752.000, lucrările adiţionale reprezentând 1.427.000 lei. Pentru automatizări, valoarea actuală este de 778.000 lei, faţă de valoarea contractată iniţial de 86.700 lei, lucrările adiţionale ridicându-se la valoarea de 681.000 lei.
„Soluţia ofertată de noi a fost modificată, folosindu-se un alt tip de filtre, cu grosimi de 13 mm faţă de soluţia iniţială de 10 mm. Sunt anumite modificări şi la automatizări. Este vorba de asimilarea unui alt concept de automatizare, de aceea este şi valoarea schimbată. O altă majorare veţi găsi la echipamente electromecanice, unde a fost schimbat debitul de la 10 litri la 13, apoi la 15 litri“, explica primarul.
Că regulile au fost schimbate în timpul jocului, asta este adevărat, şi poate nu ar fi fost atât de supărător dacă investiţia ar avea sorţi de izbândă. Banii se duc, iar noi vom bea apă tot din Dunăre şi vom sta la mâna Amonil care, din când în când, are tentative de a sista distribuţia către oraş.
Primarul municipiului spune că ar fi primit „OK-ul“ de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, avizul favorabil fiind emis, cu recomandarea de eliberare a autorizaţiei de funcţionare. Însă, la ora actuală, lucrurile stau altfel…
„Vom sta de vorbă în momentul în care vom bea apă din fântâna noastră“, a încheiat primarul, cu speranţa că îşi va vedea cât mai curând visul împlinit.
(L.M.)