Potlogi de Dâmboviţa, maternitatea minorelor

Cele mai citite

În localitatea Potlogi, din judeţul Dâmboviţa, peste 70% dintre mame n-au ajuns încă la vârsta majoratului. Nimeni nu le învaţă despre contracepţie, iar mersul la un control medical în timpul sarcinii li se pare un moft.

Fete care nu par să fi părăsit de mult lumea păpuşilor, dar care poartă în burtă primul, al doilea sau chiar al treilea prunc îşi fac ritualul de dimineaţă. Cu feţe îmbujorate, ieşitul din casă de dimineaţă nu pare să fie doar pentru o plimbare: toate par să meargă undeva cu un scop precis, lăsându-se oprite de vecine cu poftă de vorbă. Îşi sprijină pe burţile umflate câte-o mână, într-un gest nefiresc pentru vârsta lor. Şi au anii la care alte puştoaice descoperă magia primului sărut sau abia au primit o invitaţie la suc.

Ele însă au trecut deja prin dimineţile chinuite de greţuri şi poate de câteva ori prin durerile facerii. Totuşi, obrajii iau foc când le întrebi cum şi-au cunoscut bărbatul şi încearcă să-şi ascundă ruşinea în spatele copilaşului din braţe, aşa cum nu de mult se piteau după fusta mamei. Acum, de poalele hainelor lor se prind strâns nişte mâini micuţe.

Sunt mame adolescente care-şi trăiesc o poveste de iubire ca o vâlvătaie ce în alte condiţii s-ar sfârşi doar cu ursuleţi de pluş restituiţi sau fotografii rupte. În Potlogi, cam orice dragoste este pecetluită de apariţia vreunui micuţ. Statisticile arată că 70% dintre copilele din comună sunt deja mame. În prezent, pe lista cu adolescente însărcinate de la dispensarul din sat sunt 50 de fete. Medicul Camelia Lupu ştie că sunt mai multe, unele nu sunt înregistrate la cabinetul său, altele nici măcar nu au acte de identitate. (Citeste articolul complet in Evenimentul zilei)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Madeira, perla Atlanticului

Insula Madeira, situată în mijlocul Oceanului Atlantic, se remarcă prin peisajele sale spectaculoase, istoria bogată și atmosfera relaxată. Acest...

Alte articole din aceasta categorie