Porcii din gospodariile populatiei pot fi comercializati in Oboare

Data:

Restrictiile privind transportarea porcilor intre localitati au fost eliminate
Restrictiile privind transportarea porcilor intre localitati au fost eliminate

– Restrictiile privind transportarea porcilor intre localitati au fost eliminate –

Restrictiile privind transportarea porcilor intre localitati au fost eliminate recent, dupa ce un ordin al presedintelui presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a fost publicat in Monitorul Oficial. Noul act normativ vine ca urmare a faptului ca, in ultimii ani, nu s-a mai inregistrat niciun focar de pesta porcina.

In consecinta, porcii vor putea fi vanduti si in alte localitati decat cea in care au fost crescuti, iar dupa cativa ani de restrictii, crescatorii isi pot vinde din nou porcii in cadrul oborului din municipiul Slobozia.

In Ordinul nr. 136 din 23 noiembrie, publicat in Monitorul Oficial nr. 805 din 2 decembrie 2010, se precizeaza ca miscarea suinelor vii pe teritoriul Romaniei se efectueaza doar daca acestea sunt identificate si insotite de un certificat de sanatate, de formularul de miscare -in cazul suinelor vii ce pleaca din exploatatiile nonprofesionale si din exploatatiile comerciale de tip industrial, dar si de alte documente.

[pullquote]Porcii vor putea fi vanduti si in alte localitati decat cea in care au fost crescuti.[/pullquote]

Miscarea suinelor vii este permisa din exploatatiile nonprofesionale numai catre alte exploatatii nonprofesionale, targuri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar in vederea vanzarii, in perioada calendaristica 1 noiembrie-15 mai, din exploatatiile comerciale de tip A numai catre exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma si alte exploatatii comerciale de tip A,  targuri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar in vederea vanzarii, in perioada calendaristica 1 noiembrie-15 mai, abator, mijlocitori de afaceri cu animale vii inregistrati conform prevederilor legale in vigoare, direct de la ferma. De asemenea, este permisa miscarea animalelor din exploatatiile comerciale de tip industrial numai catre exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma, catre exploatatii comerciale, abator, mijlocitori de afaceri cu animale vii inregistrati conform prevederilor legale in vigoare, direct de la ferma, dar si din targuri de animale vii numai catre exploatatii nonprofesionale, prin mijlocitori de afaceri cu animale vii inregistrati conform prevederilor legale in vigoare, astfel:  din exploatatii comerciale direct catre abator; din exploatatii comerciale catre exploatatii nonprofesionale direct sau prin targuri de animale vii autorizate sanitar-veterinar si din targuri de animale vii direct catre exploatatii nonprofesionale.

[pullquote]In ultimii ani, nu s-a mai inregistrat niciun focar de pesta porcina.[/pullquote]

In Ordinul ANSVSA se precizeaza, de asemenea, ca este interzisa reintroducerea in fermele comerciale de tip industrial a suinelor iesite din exploatatie in scopul comercializarii, iar cu maximum 10 zile inaintea livrarii de animale vii din exploatatiile comerciale de tip A catre abator se vor recolta cel putin 5% probe de sange, dar nu mai putin de cinci probe din lotul care urmeaza a fi expediat, pentru efectuarea testelor serologice prin teste ELISA, pentru detectarea anticorpilor pentru pesta porcina clasica. In cazul in care lotul este mai mic de cinci animale, se vor recolta probe de la toate animalele ce urmeaza a fi sacrificate. Miscarea este permisa numai dupa obtinerea buletinului de analiza cu rezultat negativ pentru pesta porcina clasica.

In 2006, Romania a avut 686 de focare de pesta porcina. Din acest considerent, tara noastra a solicitat Comisiei Europene anumite reglementari pentru eradicarea rapida a pestei porcine. Astfel, a aparut o hotarare de guvern care reglementa circulatia porcinelor in Romania, aceasta fiind un angajament al tarii noastre fata de Comisia Europeana.

Acest Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, prin care se ridica restrictiile impuse, vine sa ii multumeasca pe deplin pe consilierii judeteni care, inca din luna martie a anului trecut, in cadrul unei sedinte, au inceput sa faca presiuni pentru ca in Oborul din Slobozia sa se poata vinde porci, chiar cu riscul de a se incalca niste directive europene transpuse in legislatia romaneasca, ce reglementau circulatia animalelor pe teritoriul tarii noastre, reglementari care restrangeau dreptul cetatenilor de a vinde cate oratanii vor si pe unde apuca, masurile fiind luate atat pentru eradicarea pestei porcine clasice, dar si a gripei aviare.

Nelamurirea consilierilor era legata atunci de faptul ca in judetul Ialomita, fata de alte judete, nu se puteau vinde, in oboare si targuri de animale, porci atat din alte localitati ale judetului cat si din alte judete, bineinteles cu controlul strict al trasabilitatii de la exploatatie la produsul final si dupa examinarile necesare.

Discutia a pornit de la consilierul PNG-CD, Adrian Andriescu, cel care, in incercarea de a motiva care era urgenta si, mai mult, pentru a da greutate subiectului, a bagat frica in oasele politicienilor, cum ca se vor revolta alegatorii daca nu le vor fi „satisfacute cererile”…Si a avut efect. Timp de mai multe minute, prea multe, de altfel, s-a batut campii pe acest subiect, tirul acuzatiilor fiind indreptat catre directorul Directiei Sanitar Veterinare, Mihai Puia. Cu riscul de a se afla pe langa legislatie, „dar aproape de oameni”, domnul Andriescu s-a gandit, mult mai profund, la efectele in plan social, dar si politic, generate de nemultumirile cetatenilor care nu isi mai pot vinde porcii din gospodarie sau din microfermele cu pana la 20 de porci in oborul de la Slobozia.

[pullquote]Este permisa miscarea animalelor din exploatatiile comerciale de tip industrial numai catre exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma, catre exploatatii comerciale.[/pullquote]

Pentru ca directorul DSVSA „nu intelegea gravitatea situatiei” prezentate de consilier si pentru ca nu era dispus sa interpreteze legea dupa bunul plac, doar pentru a multumi alegatorii, consilierii au inceput ofensiva. Acum, toti acei consilieri pot rasufla usurati.

Trebuie mentionat ca Oborul Slobozia a fost redeschis acum doi ani, dupa o perioada in care gripa aviara si pesta porcina si-au facut de cap prin tara noastra. In momentul redeschiderii, Consiliul Local Slobozia detinea autorizatie de functionare pentru comercializarea ovinelor si bovinelor, pentru porci si gaini, insa, cu restrictii impuse de forurile europene.

 

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Parchetul va declanșa o investigație penală în legătură cu campania electorală a lui Călin Geoegescu

Parchetul General anunță că Consilul Suprem de Apărare a...

Campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost finanțată de interlopi

Călin Georgescu a primit bani de la lideri interlopi...

Editura Alice Books lansează „Drumuri lăturalnice. Poveste din Xinjiang” de Perhat Tursun

O capodoperă a literaturii uigure tradusă pentru prima dată...