Adunarea Generala a O.N.U. a stabilit ca, in fiecare an, a doua zi de miercuri a lunii octombrie sa fie desemnata „Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale“.
Cu aceasta ocazie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Barbu Catargiu“ al judetului Ialomita a organizat, in data de 12 octombrie, „Ziua Portilor Deschise“, prilej cu care la sediul inspectoratului au fost prezentate mijloacele de interventie in caz de dezastre naturale si modul de folosire al acestora. Dotarile aflate in administrarea Inspectoratului au fost prezentate unor elevi ai Grupului Scolar Alexandru Ioan Cuza din Slobozia si catorva reprezentanti ai mass-media locala.
La Conferinta Mondiala desfasurata in anul 2005 la Kobe (Japonia), s-a adoptat o declaratie comuna cu deviza „Reducerea riscului – Un viitor mai sigur“ care vizeaza, in principal, coordonarea si planificarea la nivel international a activitatilor de prevenire, gestionare si atenuare a efectelor dezastrelor de orice natura.
Astfel, si la nivelul tarii noastre si, implicit, al judetului Ialomita, anual se organizeaza actiuni specifice sub egida Zilei Internationale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, in scopul constientizarii tuturor categoriilor de cetateni ai judetului Ialomita despre faptul ca, inca de la inceputul existentei sale, omul s-a aflat in mijlocul naturii, folosindu-i toate darurile pe care ea le ofera. Nu rareori, insa, ea (natura) s-a manifestat orbeste, brutal, momente in care omul a ramas inmarmurit si neputincios.
Judetul Ialomita se caracterizeaza printr-un regim pluvimetric cu un maxim principal primavara (lunile martie-mai), ca urmare a precipitatiilor abundente care, de regula, in acest sezon se suprapun topirilor din bazinul superior montan. De asemenea, caderile unor ploi exceptionale in zona bazinelor superioare si mijlocii sunt de natura sa produca viituri pe parcursul inferior si mijlociu al raurilor. Aceste fenomene afecteaza in principal localitatile riverane raurilor Ialomita, Prahova si fluviului Dunarea.
In tara noastra, cutremurele de pamant sunt aproape in totalitate de natura tectonica, avandu-si originea mai ales in zona Vrancei, insa, din fericire pentru zona noastra, cutremurele produse in ultimii 33 de ani nu au produs daune insemnate si nici victime umane, din cauza lipsei cladirilor inalte si a densitatii mici a populatiei pe kmp.
Unele dintre cele mai frecvente dezastre naturale intalnite in judetul Ialomita sunt seceta, care conduce la incendii puternice de vegetatie uscata, furtunile, vijeliile de mari proportii, chiar tornadele, asociate cu descarcari electrice, si inzapezirile si viscolele. Pe langa aceste fenomene meteorologice frecvente si in alte zone ale tarii, judetul Ialomita, fiind in apropierea centralei nucleare dela Cernavoda, poate fi usor atinsa de radiatii, in cazul unui accident nuclear. De aceea, ISU Ialomita a primit din partea IGSU o autospeciala de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), complet utilata pentru acest gen de actiuni.
„ISU Ialomita dispune de toate dotarile necesare pentru a interveni la orice tip de dezastru natural. In plus, pana la finele acestui an vom mai primi trei autospeciale de interventie noi, doua autospeciale SMURD pentru Slobozia si Tandarei, unde nu dispuneam de serviciul SMURD, si autospeciala pentru descarcerare grea pentru municipiul Slobozia. Intotdeauna este mai usor si mai ieftin sa previi, decat sa gestionezi o situatie de urgenta. In reducerea riscurilor, ca maniera adecvata de prevenire a situatiilor de urgenta generate de dezastre, trebuie avute in vedere atat cunoasterea si reducerea vulnerabilitatilor, cat si realizarea unei capacitati de raspuns adecvate. Interventia operativa pentru limitarea si inlaturarea urmarilor dezastrelor, inseamna, inainte de toate, ajutor umanitar“, a declarat lt. George Damian, purtatorul de cuvant al institutiei.
Marius TOMITA
Pompierii ialomiteni pot face fata oricarui dezastru natural
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal