Poliţia şi Prefectura încearcă o altfel de relaţie cu presa

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Dacă alte instituţii aşteaptă un semn providenţial pentru a organiza întâlniri cu presa, Poliţia şi Prefectura au înţeles că mass-media reprezintă un „rău necesar” şi au deschis calea către dialog.
Săptămâna trecută, atât în cadrul conferinţei de presă de la Poliţie, cât şi de la Prefectură, discuţiile s-au purtat cât se poate de liber, pe marginea problemelor întâmpinate în anul 2009 de către jurnalişti în relaţia cu autorităţile, încercându-se găsirea unor soluţii acceptate de ambele părţi pentru a nu mai exista disfuncţionalităţi.
O parte dintre aceste discuţii a fost legată de comunicatele transmise presei de către anumite instituţii, în care „limba de lemn”, utilizată în regimul comunist, este mai actuală ca oricând, sau despre acele informaţii din care tu, ca jurnalist, nu poţi extrage nimic pentru că nu spun nimic…
Cum un jurnalist nu aşteaptă ca din comunicatele de presă să-şi obţină toate datele pentru a elabora un material, este nevoie, evident, şi de deplasări în teren. La anumite instituţii, jurnaliştii întâlnesc purtători de cuvânt care nu ştiu ce se întâmplă nici cu ei şi nici în instituţia pe care o reprezintă, iar în cazul altora, deşi deţin informaţiile de care tu ai nevoie, nu au acceptul (!!!!) şefului să ofere acele informaţii. Iar şeful, evident, este plecat din localitate. Mai sunt situaţii în care jurnaliştii trebuie să facă adrese peste adrese pentru a obţine nişte informaţii, iar după ce aşteaptă săptămâni în şir un răspuns, află din două fraze mari şi late anumite date care, ori sunt prea vechi pentru a mai folosi la ceva, ori răspunsul este atât de sec şi lapidar încât trebuie să le completeze. Şi iar zile pierdute, şi iar alergătură.
Dar mai sunt situaţii, de genul deplasărilor la faţa locului, în cazul unor evenimente rutiere, şi nu ţi se oferă minimul de informaţii sau nu ţi se dă dreptul să faci o fotografie. Toţi poliţiştii te trimit la purtătorul de cuvânt…
Explicându-i noului inspector şef al IPJ Ialomiţa, Viorel Ştefu, despre respectivele neajunsuri, acesta a făcut o promisiune jurnaliştilor, şi anume aceea că poliţiştii vor putea oferi informaţii preliminare la un eveniment, arătându-se, totodată, contrariat de atitudinea de până acum a acestora.
„Eu înţeleg că v-aţi întâlnit cu fel de fel de situaţii şi cu reticenţa unor poliţişti, chiar pentru nimicuri şi nu e normal. Fiecare poate să scoată câteva cuvinte pe gură, fără să citească. Într-adevăr, poate în faţa camerei de luat vederi are trac. Şi mie mi-e greu. Poate sunt unii mai reticenţi, poate unii înţeleg mai greu. Tot ce vom face aici, va fi pentru a elimina aceste neconcordanţe, aceste neajunsuri. Şi eu mă confrunt de multe ori cu poliţişti care înţeleg foarte greu un mod de lucru. Le spun să facă anumite lucruri într-un fel şi trebuie să le spui de mai multe ori ca să înţeleagă”, a spus Ştefu.
Probleme în relaţia cu mass media sunt în foarte multe dintre instituţiile din judeţ, mai ales din domeniul justiţiei, cum ar fi Parchetul, Judecătoria, Tribunalul, DIICOT, dar şi din domeniul sănătăţii. Deşi au purtători de cuvânt, deşi au multe de prezentat opiniei publice, aceştia nu sunt deschişi dialogului, chiar dacă îi „deranjezi” de două-trei ori într-o lună sau chiar într-un an, când sunt anumite cazuri mai „grele”. Dar din iniţiativa lor, nu a existat vreodată o informaţie oficială sau vreo conferinţă de presă aşa cum se practică în alte judeţe. Oare acolo este altă lume? De ce acolo se poate şi aici toată lumea se ascunde? Cred că mentalitatea asta de tip comunist ar trebui schimbată, iar presa, împreună cu reprezentanţii acestor instituţii, să încerce o colaborare, pentru că nimeni nu are de pierdut. Cel mult ei! (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită altfel la Otopeni

De 1 Decembrie am pornit la pas prin județ, ca să vedem cum sărbătoresc românii Ziua Națională. Sătui de...

Alte articole din aceasta categorie