Podul „Prieteniei” Giurgiu – Ruse sărbătorește 69 de ani de la inaugurare. Marți, 20 iunie, trecerea în Bulgaria se va face fără taxa de 3 euro

Cele mai citite

Astăzi, pe data de 20 iunie, trecerea peste Dunăre pe Podul „Prieteniei” Giurgiu – Ruse este gratuită pentru autoturisme care se îndreaptă spre Bulgaria. Cu ocazia celor 69 de ani de la inaugurarea primului pod dintre România și Bulgaria, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu va percepe taxa de 3 euro (pentru autoturisme) la trecerea în Bulgaria, conform unui ordin emis de Ministerul Transporturilor în anul 2018.

Podurile de la Giurgeni – Vadu Oii pe DN 2 A, Fetești – pe Autostrada Soarelui și podul Giurgiu – Ruse (transfrontalier) beneficiază, fiecare, de o zi pe an în care trecerea este gratuită, denumită „Ziua Podului”. În schimb, pentru sensul opus, Bulgaria aplică o taxă de 2 euro.

Pentru trecerea rutieră a Dunării între România și Bulgaria, se utilizează Podul Calafat – Vidin, construit de Bulgaria în anul 2013.

În primăvara anului 2022, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că cursele cu BAC-ul pe la Giurgiu – Ruse (vama Mocănașu) vor fi reluate începând din septembrie 2022. Cu toate acestea, și în prezent, BAC-ul nu este funcțional, chiar dacă ar ajuta la descongestionarea traficului ușor și de marfă, la peste un an de la promisiunea ministrului.

Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, deschis pentru circulație începând cu 20 iunie 1954 (cu o vechime de 69 de ani), reprezintă principala cale de trecere a frontierei dintre România și Bulgaria. În sezonul estival, traficul ușor este extrem de intens, deoarece turiștii români și din alte țări utilizează această rută pentru a ajunge în Bulgaria, Grecia sau Turcia.

Pentru autoturisme, taxa pentru o trecere spre Bulgaria este de 3 euro, în timp ce autoutilitarele ușoare plătesc 6 euro, microbuzele 12 euro, autocarele 25 euro, iar camioanele grele 37 euro. De asemenea, pentru un abonament de 20 de treceri pe an pentru autoturisme se achită 38 euro, iar pentru camioanele grele aceeași opțiune costă 644 euro.

OMT 1836/2018: „art 41. data de 20 iunie a fiecărui an este considerată ”Ziua Podului”, în care autoturismele pot trece fără achitarea tarifului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Un conducător auto a refuzat să se conformeze semnalului emis de polițiști și a intrat în coliziune cu o altă mașină

Pe străzile din Ilfov, a avut loc o scenă de urmărire asemănătoare celor din filme, după ce un șofer...

Alte articole din aceasta categorie