
Sute de angajati ai Spitalului orasenesc Tandarei, sindicalisti Sanitas, alaturi de autoritatile locale, judetene si cetateni din mai multe localitati limitrofe, dar si de membri ai organizatiilor judetene PSD si PNL, au protestat, sambata, in fata Primariei orasului Tandarei, fata de decizia de desfiintare a spitalului din localitate si transformarea acestuia in camin de batrani.
Protestatarii au scandat cat au putut de tare lozinci antiprezidentiale, antiguvernamentale, dar si impotriva ministrului Sanatatii, Cseke Attila, declarandu-se impotriva initiativei de a desfiinta spitalul de la Tandarei, in conditiile in care in judet exista doar patru unitati spitalicesti.
Huiduielile si fluieraturile la adresa celor mentionati anterior nu au incetat timp de aproape o ora. „Unde sanatate nu e, nimic nu e”, „Jos Basescu”, „Salvati Spitalul”, „Nu vrem camin de batrani. Avem”, „Sistemul sanitar din Romania, anus contra-naturii”, „Restructurare = genocid”, „Nesimtirea a cuprins toata sfera politica” sunt doar cateva dintre lozincile care erau fluturate deasupra capetelor manifestantilor.
Oamenii spun ca daca se va lua aceasta hotarare vor fi condamnati la moarte, pentru ca nu-si permit sa faca deplasari lungi la spitalele municipale din judet. In plus, dupa reprofilare, personalul medical de specialitate va fi nevoit sa faca naveta la Slobozia si Fetesti, situatie destul de grea avand in vedere cheltuielile suplimentare ce vor aparea.

Primarul orasului Tandarei, Vasile Sava, sustinea ca proiectul de hotarare lansat de catre ministrul sanatatii este „o aberatie, o injectie letala asupra celor care locuiesc in zona de est a judetului”, facand demersurile necesare pentru a putea convinge conducerea ministerului sanatatii sa renunte la propunerea de desfiintare a spitalului, in plus avand stranse si peste 15.000 de semnaturi.
„Proiectul de hotarare lansat de catre ministrul sanatatii este aberant, atenteaza la sanatatea populatiei. Este, asa cum am spus-o de fiecare data, o injectie letala asupra noastra, a celor care locuim in zona de est a judetului. Am facut demersurile necesare catre Ministerul Sanatatii, catre Presedintie si Guvernul Romaniei. Asteptam o decizie saptamana viitoare. Este jignitor, nu se poate asa ceva. Este inadmisibil. Vom lupta cu toate puterile noastre, nu vom dormi pana cand cei din minister nu vor lasa structura spitalului asa cum este ea, in forma actuala. Avem medici, avem personal calificat, nu se poate desfiintarea si transformarea acestuia in camin de batrani. Avem camin de batrani, de 42 de locuri”, afirma Vasile Sava.
De asemenea, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, i-a catalogat pe cei care vor sa faca aceste schimbari in sistemul de sanatate drept demolatori, solicitand atat guvernantilor cat si ministrului Sanatatii sa renunte la acest proiect, in opinia sa „aberant si tembel”, in conditiile in care numarul de paturi la mia de locuitori in judetul Ialomita este de 3,10%, fata de media nationala care este de 6,41%. In context, deputatul liberal Cristina Pocora a facut apel la unitate in acest demers, sustinand ca, in cazul in care guvernantii nu vor renunta la initiativa de a desfiinta spitalul din Tandarei, vor „merge peste ei la Bucuresti”.
„Nu va bateti joc de noi. Nu transformati aceasta zona intr-una cu oameni care vor muri in fiecare zi pentru ca nu sunt tratati asa cum trebuie de guvernul dumneavoastra. Furati mai putin si lasati spitalul la Tandarei. Trebuie sa continuam si sa dam aceste mesaje pana cand actualii guvernantii vor renunta la aceasta idee criminala. Daca vor pune in aplicare aceasta hotarare de guvern, probabil ca vor face in fiecare oras cate o morga. Pentru ca acolo vom ajunge. (…) Tocmai de aceea trebuie sa lasati acest spital. Nu avem nevoie de un azil de batrani in care oricum se moare. In fiecare zi trebuie sa transmitem mesaje pana cand actualii guvernanti vor renunta la aceasta idee. Trebuie sa ramanem uniti, trebuie sa venim daca este nevoie de mai multe ori aici si, daca este cazul, sa mergem peste ei la Bucuresti. Este spitalul nostru, este viata noastra si avem dreptul la ele. Pentru asta platim taxe si impozite”, spunea Pocora.

De altfel, parlamentarul liberal a adresat si o interpelare ministrului Cseke, in care ii atragea atentia asupra consecintelor reprofilarii spitalului din Tandarei, amintindu-i de Spitalul din Fierbinti, aflat de peste trei ani in renovare, si unde ar putea functiona un Centru de Sanatate. Deputatul a solicitat ministrului explicatii privind criteriile ce au stat la baza deciziei de selectare a Spitalului Orasenesc din Tandarei printre unitatile spitalicesti programate pentru desfiintare, daca s-a facut o ancheta in acest sens sa i se puna la dispozitie, o alta intrebare a fost legata de justificarea investitiilor de zeci de miliarde de lei de la Spitalul din Tandarei, in conditiile in care se doreste desfiintarea acestei unitati spitalicesti si ce se va pune in loc, dupa desfiintarea acestui spital, in asa fel incat sa fie asigurate nevoile medicale si urgentele cetatenilor din zona? Deocamdata, nu exista un raspuns la aceste intrebari.
Oricum, nimeni nu intelege care este logica tuturor acestor transformari, nimeni nu intelege de ce sistemul sanitar in tara asta este este lasat sa moara… Poate doar ministrul sanatatii stie de ce… Dar, dupa cum spunea Alexandru Dinu, primarul din comuna Mihail Kogalniceanu, probabil ministrul nu simte romaneste…
„Acest spital are peste o suta de ani si a venit un ministru care probabil ca nu stie bine romaneste sau nu intelege romaneste si vrea sa desfiinteze acest spital. Ii vom spune in toate limbile Uniunii Europene cum ca avem nevoie de acest spital. (…) Poporul roman nu mai poate sa mai suporte ca un guvern sa ia masuri numai impotriva lui (…) Noi vrem acest spital, iar daca voi daca vreti azil, va punem noi la dispozitia voastra unul, nu neaparat de batrani”, afirma acesta.
Si managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia, Vasile Olaru, a transmis la randu-i, un mesaj de solidaritate al intregului corp medical din judet, ca de altfel multi dintre cei prezenti la mitingul de protest.
Spitalul din Tandarei deserveste un numar de 38.000 de cetateni si acopera necesitatile medicale ale zonei de est a judetului Ialomita. In cadrul unitatii spitalicesti functioneaza singura sectie de psihiatrie din judet, pentru reabilitarea spitalului investindu-se, de la bugetul local, peste 25 de miliarde lei in lucrari de reabilitare.
De asemenea, exista in constructie Centrul de Primiri Urgente, lucrare inceputa in septembrie 2010 cu termen de finalizare in mai 2011, aici asigurandu-se si o linie de garda. Spitalul, cu o vechime ce depaseste un secol, a incheiat, culmea, anul 2010 fara pierderi la buget. O alta aberatie este aceea de a transforma spitalul in camin de batrani desi in orasul Tandarei exista deja un centru social, cu 42 de paturi, finantat cu fonduri Phare. Numarul de paturi la mia de locuitori in judetul Ialomita este de 3,10%, fata de media nationala care este de 6,41% si de 5,61% la nivel european. No comment!
(L.M.)