Peste 800 de angajaţi riscă să fie disponibilizaţi în luna decembrie

Data:

somericut
Un număr de 822 de persoane riscă, în luna decembrie, să se alăture celor 11.576 de şomeri din judeţ, potrivit notificărilor făcute de angajatori la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Ialomiţa.
Pe lângă societăţile din agricultură şi construcţii care, în perioada de iarnă, îşi iau măsuri de siguranţă şi anunţă disponibilizări colective, au mai apărut şi din turism, unde peste 100 de angajaţi din staţiunea balneoclimaterică Amara vor fi concediaţi în luna decembrie, respectiv 44 de la Amara Turism şi 61 de la societatea comercială de tratament balnear şi recuperare a capacităţii de muncă (T.B.R.C.M) Amara.
Un număr mare de disponibilizări colective sunt anunţate şi la Constrif SA Slobozia – 180 de persoane, Concivic – 170, Poduri Dunărene – 87, Ceram Ţăndărei – 66, Consirom -55 de persoane etc, deşi în cazul unora este posibil ca disponibilizările să nu aibă loc în cazul în care vor avea lucrări.
Rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii noiembrie a fost de 10,7%, faţă de 10,3% la finele lunii octombrie, numărul şomerilor ridicându-se la 11.576 de persoane.
Dintre cele 11.576 de persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Ialomiţa, doar 5.506 sunt indemnizate.
Paralel cu creşterea numărului de şomeri în judeţ, se constată o scădere accentuată a locurilor de muncă vacante oferite de agenţii economici, la ora actuală fiind disponibile puţin peste 20 de locuri de muncă, majoritatea oferite muncitorilor necalificaţi sau calificaţi în meserii precum bucătar, ospătar, şofer, paznic, vânzător, inginer petrochimist, operator calculator sau tehnician electronică, transporturi, poştă şi telecomunicaţii.

Întoarcere în timp

Deşi judeţul Ialomiţa nu face notă discordantă cu alte judeţe, încadrându-se în peisajul naţional, trebuie să ne reamintim că după 1989 ne-a fost chiar şi mai rău. Chiar dacă asta înseamnă că în aceşti ani nu am evoluat prea mult.
De exemplu, în 1995 rata şomajului era de 12% (16.916 şomeri), scăzând la jumătate în 1996. În 1997, rata şomajului a ajuns la 10,6%, crescând în fiecare an câte puţin. În 1998 a fost de 11,9%, în 1999 – 12,9%, în 2000 – 12,7, iar în 2001 a ajuns chiar la 13,6%. Din 2002, rata şomajului a avut fluctuaţii, 11,5%, 10,8%, 10,1, 12,3 în 2005, pentru ca, în 2006, să ajungă la 8,7%. Dacă vă vine sau nu să credeţi, în 2007 şi 2008 judeţul nostru a înregistrat cea mai mică rată a şomajului, anul trecut ajungând la 4,9% (5.204 şomeri)!
Şi a venit criza. Politică, economică…nu mai contează. Instabilitatea pe aceste paliere a făcut ca totul să sară în aer. Oameni disponibilizaţi cu sutele de la locurile de muncă, societăţi comerciale închise, locuri din ce în ce mai puţine pe piaţa muncii. Nimeni nu mai munceşte. Totul a încremenit. Cu ce trăiesc aceşti oameni? Nu cred că interesează pe cineva în această perioadă. Acum s-au purtat promisiunile electorale pe bandă rulantă, mita electorală etc… Dar a trecut. Şi banii s-au dus, mâncarea a fost consumată, promisiunile au zburat, iar deznădejdea şi-a făcut cuib în sufletele tuturor. Viitorul sună bine, nu?

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Parchetul va declanșa o investigație penală în legătură cu campania electorală a lui Călin Geoegescu

Parchetul General anunță că Consilul Suprem de Apărare a...

Campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost finanțată de interlopi

Călin Georgescu a primit bani de la lideri interlopi...

Editura Alice Books lansează „Drumuri lăturalnice. Poveste din Xinjiang” de Perhat Tursun

O capodoperă a literaturii uigure tradusă pentru prima dată...