Peste 5.000 de hectare de pădure din Gura Țeghii retrocedate ilegal unui buzoian

paduriBeneficiind de o sentinţă dată de preşedintele Tribunalului Covasna, Ordog Lorand Andras, şi de lipsa de acţiune a unor autorităţi din judeţul Buzău, Ceteraş Gheorghe, un cetăţean din judeţul Buzău, a devenit peste noapte proprietarul a peste 12.000 ha de pădure în cele două judeţe.
Cele aproximativ 12 mii hectare de pădure au aparţinut până în anul 1948, când a fost naţionalizată, „Societăţii Ardelene pentru Industrie Forestieră Comandău”, al cărei patrimoniu s-a dat peste cap să-l recupereze Poenaru Gheorghe, un pensionar din Bucureşti al cărui tată deţinuse 9% din acţiunile societăţii.
Pentru a-şi creşte şansele de a obţine prin justiţie întreg patrimoniul societăţii desfiinţate în 1948, Poenaru Gheorghe a înfiinţat chiar şi o firmă cu un nume asemănător – S.C. „Forestiera Ardeleană” S.R.L., dar comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Zagon (judeţul Covasna) şi din Gura Teghii (judeţul Buzău) au sesizat neregulile şi au propus comisiilor judeţene de profil invalidarea cererilor de reconstituire depuse de către Poenaru Gheorghe.
Hotărârile comisiilor judeţene au fost atacate în instanţă, atât fondul, cât şi recursul fiind respinse de către instanţele covăsnene şi buzoiene, reţinându-se faptul că S.C. „Forestiera Ardeleană” S.R.L. nu este continuatoarea societăţii iniţiale (lucru, de altfel, evident pentru oricine),iar procentul de 9% deţinut de tatăl lui Poenaru Gheorghe nu poate justifica pretenţia asupra întregului patrimoniu al „Societăţii Ardelene pentru Industrie Forestieră Comandău”.
În 2011, Poenaru Gheorghe a înstrăinat către Ceteraş Gheorghe drepturile litigioase ale S.C. „Forestiera Ardeleană” SRL în schimbul a 160.000 euro şi – ca prin minune – s-a schimbat şi norocul acestei firme în justiţie, societatea primind câştig de cauză în judeţul Buzău, prin sentinţa nr. 706/12.04.2011, Judecătoria Pătârlagele dispunând reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5.132,29 ha pădure. La câteva zile după ce Ceteraş Gheorghe a primit de la Prefectura Buzău certificatul de împroprietărire, acesta a şi vândut terenurile câştigate la un preţ de 20 de milioane de euro unei firme germane.
În judeţul Covasna, Ceteraş Gheorghe a pierdut bătălia la Judecătoria Târgu Secuiesc – unde solicita (în dosarul nr. 1895/322/2011) reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.757 ha de pe raza judeţului Covasna, sub pretextul logic că SC „Ardeleana Forestieră” SRL nu avea calitate procesual activă (adică identitatea de denumire, patrimoniul, obiectul de activitate, forma de organizare nu sunt comune cu societatea iniţială). Ceteraş Gheorghe a atacat sentinţa Judecătoriei Târgu Secuiesc la Tribunalul Covasna, unde Ordog Lorand Andras – acelaşi judecător care a restituit şi cele 43.000 de hectare de pădure unui descendent de gradul 5 al familiei Ghika, preşedintele acestei instanţe, a obligat Comisia Judeţeană Covasna pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor prin Decizia Civilă nr. 536/R/2012 să reconstituie în favoarea cesionarului Ceteraş Gheorghe suprafaţa de 5.666 ha pădure.Decizia instanţei supreme din Covasna este în mod clar contrară raţionamentului juridic, cu atât mai mult cu cât Ordog Lorand-Andras a respins în anul 2008 – relativ la începutul carierei – ca nefondat primul recurs al petenţilor (înaintea preluării drepturilor litigioase de către Ceteraş Gheorghe), în Decizia civilă nr. 66/R/2008 reţinând faptul că „Societatea Ardeleană pentru Industrie Forestieră” a fost naţionalizată iar bunurile din patrimoniul său au fost preluate de stat, excedând din acest punct de vedere domeniul de aplicare al Legii nr. 1/2000.
Cum este posibil ca, în decurs de câţiva ani, Ordog Lorand-Andras să-şi schimbe cu 180 de grade punctul de vedere într-un dosar care numai lipsit de importanţă nu este, asta dacă ne gândim numai la prejudiciile aduse statului român, care a fost văduvit astfel de peste 5.000 ha de pădure situate într-unul dintre cele mai avantajoase amplasamente din ţară?
Nu poate fi trecut cu vederea nici faptul că, după ce Ordog Lorand-Andras a dispus reconstituirea pădurilor din judeţul Covasna, Ceteraş Gheorghe a vândut, în data de 01.03.2013, terenurile obţinute unei firme cu capital german – „Prokon Hit Timber” SRL din Sibiu, cu punct de lucru şi în Ceahlău – în schimbul sumei de 24 milioane euro. Prokon mai cumpărase şi o parte din pădurile familiei Ghika, cu 18 milioane de euro, actul de vânzare-cumpărare fiind legalizat – coincidenţă? – la notariatul Ioanei Tăriceanu, fosta soţie a premierului Tăriceanu. Suma plătită? 100.000 de euro, după cum ne anunţă bunaziuaiasi.ro.
Aşadar, cetăţeanul Ceteraş Gheorghe a realizat un profit de 23.840.000 euro (valorificând terenurile obţinute prin justiţie la un preţ de 275 de ori mai mare faţă de preţul drepturilor litigioase) în mai puţin de 2 ani, asta dacă luăm în calcul doar beneficiile realizate în urma vânzării pădurilor din judeţul Covasna.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments