Peste 270 de persoane vor fi concediate colectiv din institutiile publice ialomitene

Data:

Concedieri in institutiile publice
Concedieri in institutiile publice

In perioada septembrie – octombrie 2010 au fost anuntate intentii de concediere colectiva a 273 persoane, din cele 665 angajate la 11  institutii publice si autoritati locale din judetul Ialomita.

Pentru personalul contractual, perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare si, conform prevederilor art.74 din Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007 – 2010, inregistrat la Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale sub nr. 2895 / 2006, in perioada preavizului salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

In cazul eliberarii din functia publica, urmare a reorganizarii activitatii prin reducerea de  posturi,  conform Legii  nr. 188 din 8 decembrie 1999 privind Statutul functionarilor publici, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice. In perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pâna la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.

In perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici. Daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica are obligatia de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, identificata in perioada de preaviz, functionarul public va fi transferat in interesul serviciului sau la cerere.

Conform art. 65 alin.1 din Codul Muncii concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Daca intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul  care are incadrati intre 20  – 100 de salariati, disponibilizeaza cel putin 10 salariati, intre 100 – 300 de salariati, disponibilizeaza cel putin 10 % din numarul de salariati, mai mult de 300 de salariati si  disponibilizeaza cel putin 30 salariati se considera concediere colectiva reglementata de art.69 – 71 din Codul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...