Peste 200 de muncitori de la CFR si Avicola Slobozia vor fi disponibilizati

Peste 200 de muncitori de la CFR si Avicola Slobozia vor fi disponibilizati

Se anunta vremuri din ce în ce mai grele pentru multi angajati, fie ca sunt la societati de stat, regii autonome sau din domeniul privat. Pe lânga faptul ca nivelul salariilor va deveni pe zi ce trece insuficient pentru a le asigura un trai decent, sabia disponibilizarilor va fi permanent deasupra capului lor. Nu mai conteaza nimic. Ca au familii, ca au datorii, ca trebuie sa traiasca. Trebuie reduse cheltuielile. De unde sa fie luati acesti bani? De unde s-a luat dintotdeauna. De la noi toti. Ori prin taxe si impozite mai mari, ori prin reducerea salariului, ori… prin concediere. Masuri si sacrificii prea daure si care vizeaza prea multi oameni.
În judetul Ialomita, de la luna la luna, numarul persoanelor ramase fara un loc de munca se schimba vertiginos.
Daca în ianuarie aveam o rata a somajului de 12,2%, respectiv 12.875 de someri, în luna februarie numarul acestora va creste cu cel putin 200 de persoane, iar pentru luna martie, alti 200 de angajati vor îngrosa rândurile somerilor, majoritatea de la CFR.
Potrivit reprezentantilor AJOFM Ialomita, 97 de persoane de la SC Avicola SA Slobozia, 4 persoane care îsi desfasoara activitatea la CFR Marfa – Sucursala Bucuresti, 95 de la CFR Marfa – Sucursala Constanta si 12 de la CFR Întretinere si Reparatii Vagoane Constanta vor fi concediate în luna martie.
Numarul mare de someri aflati în evidenta si plata la AJOFM Ialomita afecteaza volumul si structura cheltuielilor din bugetul fondului asigurarilor de somaj, ajungându-se sa se plateasca atâtia bani pentru a nu se munci, încât la un moment dat nu se va stii de unde sa mai fie acoperite aceste sume. Cert este ca se va ajunge la convulsii sociale, la masuri extreme, iar prapastia dintre cei bogati si cei saraci lipiti se va adânci simtitor. Iar masurile de redresare a economiei par sa nu se întrevada, politicienii si guvernul fiind preocupati de cu totul alte lucruri.
Singura solutie salvatoare pe care a gasit-o guvernul la ora actuala, este de a taia din pensile speciale. Nu contestam ca este o masura buna, dar nu va acoperi gaurile din economie. De exemplu, în judetul nostru, sunt 64 de pensii speciale, cea mai mare valoare fiind de 169 de milioane de lei vechi. Pare enorm pentru o pensie, în comparatie cu cei care de-abia traiesc de pe o zi pe alta cu minimul garantat de 350 lei. Nu mai punem la socoteala pensiile militare si pe cele din Ministerul de Interne.
Cei 64 de beneficiari ai acestor pensii speciale sunt judecatori, procurori, personal auxiliar, grefieri, patru arhitecti, trei senatori si deputati, sase fosti lucratori la Curtea de Conturi si personal aeronautic. Va imaginati ca, la ora actuala, salariile celor care fac parte din aceste domenii de activitate sunt de neimaginat pentru unii ca noi. Si ce, ar spune unii? Ce, ei vând cartofi în piata? Sunt destepti, muncesc, îsi merita salariul pe care îl au. Nu contestam asta. Dar ceilalti, chiar nu au muncit, chiar nu sunt destepti? Ce au facut ei atât de mult încât sa merite salarii si pensii astronomice? Si, uite-asa, Guvernul a reusit ceva. Sa ne învrajbeasca. Sa ne scoatem ochii unii altora.
Si, dupa ce ne scoatem ochii sau ne rupem oasele, ajungem si la pensiile de invaliditate, care reprezinta 13% din numarul pensionarilor ialomiteni. Casa Judeteana de Pensii are în plata 12.474 astfel de pensii, dar în evidenta cabinetelor de expertiza sunt 9.000, diferenta fiind reprezentata de acei pensionari carora nu li se mai revizuieste pensia, fiind cu cinci ani înainte de pensionarea la limita de vârsta.
Si cum în Ialomita exista aproape 13.000 de someri, 60.000 de pensionari si din ce în ce mai putini angajati, va puteti imagina ce viitor luminos ne asteapta.
(Mihaela Leta)

Leave a Reply

Your email address will not be published.