Peste 10.000 de oameni, la mitingul ProEuropa din Piața Victoriei. „Aici nu e Dacia, ci România!”

Data:

București, 15 martie – Noaptea se lăsase deja peste Piața Victoriei, iar oamenii adunați acolo străluceau. În mâinile lor, sute de foi albastre, iluminate de lumina blândă a telefoanelor, formau o inimă imensă – simbolul unui vis european pe care România nu vrea să-l piardă. Pe fundal, acordurile lui Beethoven au transformat clipa într-un moment de neuitat.

O voce puternică pentru Europa

Peste 10.000 de oameni au fluturat steaguri albastre cu stelele Uniunii Europene și tricolorul românesc. Pe pancarte, mesaje puternice: „Europa ne unește, extremismul ne lovește”, „Democrație, nu tiranie”, „România e deșteaptă, nu votăm extrema dreaptă”.

Din mulțime, vocea Ioanei, răsună hotărât: „Mulți dintre noi am fost și la manifestațiile care au avut loc în Piața Universității în ’90, noi suntem cei care au luat bătaie de la mineri atunci. Acum vrem liniște, vrem pace, nu vrem să ne întoarcem la mizeria comunismului, la primitivism, violență, și antisemitism.”.

Lângă ea, Tudor, un tânăr de 24 de ani, își face vocea auzită: „Avem valori comune cu Uniunea Europeană. Nu vrem să ne îndepărtăm de ele și nu dorim partide extremiste. Străbunicul meu a fost închis de comuniști pentru că avea avere, făcută cinstit, din munca lui. Au spus că e chiabur. I-au luat tot.”.

Matei are 45 de ani și a venit la miting cu fetița lui. Are și el ceva de spus: „Suveraniștii ne acuză, printre altele, că lucrăm la multinaționale, că suntem trădători de țară și alte aberații. Eu sunt informatician. Asta mi-a plăcut. Lucrez într-o multinațională. E un păcat? Ei ce ar vrea? Să cultiv ogorul? Să duc caprele la păscut? Să ieșim din UE? Dacă nu eram în Uniunea Europeană, am fi fost mult mai săraci. Trăim o viață mai bună, iar drumul nostru trebuie să fie tot înainte”.

Între timp, mulțimea a început să scandeaze: „Europa-Europa!”. Oamenii își îndreaptă privirile spre scena improvizată, unde un mesaj prinde glas: „Dragostea de țară nu e legionară”, „Democrația trebuie apărată în fiecare zi”, „Vrem în Europa, nu în Evul Mediu”.

„Aici nu este Dacia, ci România!”

Nu departe de manifestanți, câțiva susținători ai lui Călin Georgescu au fost identificați de jandarmi. Forțele de ordine au făcut apel la calm, iar organizatorii i-au îndemnat pe participanți să nu răspundă provocărilor. Așa că, orice încercare a unora de a distruge un miting pașnic a fost zadarnică.

Vânzătorii de stegulețe și vuvuzele (de unde le-or fi procurat?) n-au lipsit nici de data aceasta. Femeia care le comercializează e supărată și fumează. „Nu să vinde vuvuzelili. Azi am luat țeapă. Ăștia e liniștiți, nu cumpără, ca ăia dă la Georgescu. Am dat doar steaguri. Dacă știam, aduceam mai multe…”

Printre steagurile României și ale Uniunii Europene, s-a strecurat și unul cu Metallica – pentru că iubirea pentru libertate are multe forme. Muzică, veselie, râsete de copii, căței alergând printre oameni, părinți care încă mai cred că pot să-și crească micuții aici, acasă, fără teamă.

„Democrația trebuie apărată în fiecare zi, altfel riscăm să o pierdem.” – și asta facem și noi! Ieșim în stradă, ne facem glasurile auzite, ne apărăm drepturile și le arătăm că aici nu este Dacia, ci România.” – se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor acestui eveniment, Declic și Euromanifest.

Acesta nu este un protest, ci o manifestare paşnică de solidaritate pentru valorile europene. Într-un context politic tot mai tensionat, un val de suveranism şi ultranaţionalism ameninţă unitatea noastră. #EuRoManifest este răspunsul paşnic al cetăţenilor simpli, care ne unim pentru a reafirma că România face parte din familia europeană şi că valorile comune ne ghidează spre un viitor mai bun. Este momentul să ne facem auziţi şi să arătăm că România este şi va rămâne parte a familiei europene. Valorile democraţiei şi libertăţii, apartenenţa la Uniunea Europeană, refuzul discursului extremist”., au mai spus organizatorii.

În mijlocul mulțimii care venise în Piața Victoriei, am văzut actori, cântăreți, oameni simpli și oameni cunoscuți. Toți diferiți, dar uniți de aceeași speranță: că România poate rămâne un loc unde democrația, respectul și civilizația vor învinge.

Aseară n-a fost doar un miting. A fost un sentiment. O energie bună, o comunitate unită de aceleași valori. Oameni frumoși, cu lumină în priviri.

Mesajul miilor de români a fost transmis. România își dorește viitorul în Europa. Iar această inimă albastră, formată în mijlocul Capitalei, bate cu putere pentru democrație, libertate și drepturi egale. Încă avem o șansă. Și nu o vom lăsa să se piardă!

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Alertă majoră de securitate: Atacuri sofisticate vizează utilizatorii Gmail, în ciuda măsurilor avansate de protecție

Protejarea conturilor online devine tot mai complicată, chiar și...

Inundații în comuna Viperești, județul Buzău, în urma ploilor torențiale

Ploile torențiale din cursul zilei de marți au provocat...

Sile Cămătaru, tot mai aproape de eliberare: Judecătorii decid pe 24 aprilie dacă părăsește penitenciarul

Sile Cămătaru (Vasile Balint), cunoscut interlop bucureștean, a obținut...

Avertizare meteo în România: Cod galben de ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice până la ora 23:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un...

Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul Papă?

Papa Francisc a decedat luni, 21 aprilie, la vârsta...

Teroare în plină stradă: o adolescentă de 15 ani, amenințată cu pistolul de un fals polițist​

Într-o seară liniștită de duminică, pe 20 aprilie 2025,...

Semnal Magazin
SEMNAL

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...