Perchezitii in 7 judete si 47 de persoane audiate intr-un caz de evaziune cu cereale

Cele mai citite

Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineata, 31 de perchezitii in Botosani, Prahova, Constanta, Calarasi, Dolj, Bacau si Targu-Mures, iar 47 de persoane sunt audiate in cadrul unei anchete privind o evaziune fiscale cu cereale de peste 500.000 de euro.

„Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Botosani efectueaza 31 de perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Botosani-12, Prahova – 8, Constanta – 3, Calarasi – 4, Dolj – 2, Bacau – 1 si Targu-Mures – 1, in vederea destructurarii unui grup infractional organizat, constituit din peste 40 de persoane, cetateni romani si moldoveni, specializat savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala“, informeaza, miercuri, DIICOT..

DIICOT spune ca, sub coordonarea liderilor gruparii, invinuitii achizitionau cereale de la producatori primari, platind in numerar si utilizand borderouri de achizitie falsificate.

Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de insotire a marfii, si livrate catre bazele mari de achizitie, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre invinuiti, iar sumele de bani reprezentand pretul cerealelor erau directionate in conturile societatilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, in numerar, de catre membrii gruparii.

In acest scop au fost infiintate peste 30 de societati comerciale, care erau folosite o perioada limitata de timp, acumuland datorii semnificative catre bugetul de stat , constand in TVA si impozit pe profit, dupa care activitatea comerciala a firmelor inceta, consecinta directa fiind eludarea platii taxelor si impozitelor aferente.

O alta modalitate de actiune a invinuitilor a constat in racolarea de noi membri, in principal cetateni din Republica Moldova si determinarea acestora sa semneze documentele de infiintare sau preluare a unor firme tip ,,fantoma”, societati utilizate de catre membrii gruparii in derularea activitatilor infractionale.

Dupa o perioada scurta de activitate comerciala, fara plata taxelor aferente activitatii desfasurate, se efectua schimbarea fictiva a sediului social si era distrusa evidenta contabila, in scopul impiedicarii controlului fiscal si stabilirii obligatiilor de plata catre bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat pana la acest moment ca fiind in suma de 500.000 euro.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Botosani au fost conduse 47 de persoane in vederea audierii.

Suportul informativ a fost asigurat de catre SRI – Botosani si SIPI Botosani.
Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie din cadrul SCCO Botosani, BCCO Suceava, BCCO Constanta, BCCO Prahova, BCCO Calarasi, BCCO Dolj, BCCO Bacau, BCCO Mures si lucratori din cadrul BSIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie