Inspectorul general şcolar, prof. Constantin Tudor, ne-a declarat recent că liceenii din clasele a XII-a mai au la dispoziţie doar două luni pentru a se pregăti în vederea susţinerii primei probe orale a examenului de Bacalaureat 2010. În acest sens, pentru a veni în sprijinul elevilor care vor susţine examenele de Bacalaureat anul viitor, Casa Corpului Didactic (CCD) Călăraşi a editat trei broşuri. Profesorul Constantin Tudor ne-a precizat că două dintre acestea conţin subiecte pentru două probe scrise ale Bacalaureatului la limba şi literatura română, iar cea de-a treia este pentru proba orală. Subiectele din cele trei broşuri au fost concepute de profesori călărăşeni excepţionali, iar sumele strânse din comercializarea celor trei broşuri vor fi folosite pentru finanţarea revistei Inspectoratului Şcolar.
Pentru proba scrisă prin susţinerea examenului de bacalaureat la această disciplină, elevii trebuie să facă dovada competenţelor dobândite atât în ciclul inferior, cât şi în cel superior de liceu (clasele a IX-a – XII-a), prin raportare la conţinuturile parcurse în cele două cicluri liceale. În conformitate cu programa de bacalaureat, la disciplina limba şi literatura română, aprobată prin O.M.E.C.I. nr. 5508/ 06.10.2009, candidaţii vor fi capabili să utilizeze tehnicile de redactare şi formele exprimării scrise, adecvându-le situaţiei de comunicare, pentru a elabora diferite tipuri de texte; să identifice particularităţile şi funcţiile limbii în receptarea diferitelor tipuri de texte; să recepteze adecvat sensul/sensurile unui mesaj etc. De asemenea, proba scrisă la limba şi literatura română conţine trei tipuri de subiecte: primul subiect cuprinde un text literar studiat/la prima vedere, care aparţine unuia dintre genurile liric, epic, dramatic. Exemple de cerinţe: menţionează, prezintă, scrie, identifică, transcrie, explică, selectează, comentează, ilustrează. Al doilea subiect cuprinde un text de tip aforistic/critic. Cerinţă: elaborarea unui text de tip argumentativ, cu dimensiunea de 15-30 de rânduri, prin raportarea la textul suport. Subiectul al treilea conţine ca tip de cerinţă elaborarea unui eseu structurat, ce vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor studiate, aparţinând autorilor canonici/speciilor literare menţionate.
Ca o noutate, de anul viitor, elaborarea baremului/schemei de corectare şi notare se concretizează în stabilirea punctajului pentru fiecare item, iar în cazul itemilor subiectivi, ce presupun un nivel ridicat de originalitate în elaborarea răspunsurilor pentru componentele fiecărui item în parte. Punctajul final se obţine prin adunarea celor 90 de puncte (30 de puncte pentru fiecare tip de subiect) cu 10 puncte din oficiu.
Marga Culea
Pentru a veni în sprijinul elevilor din clasa a XII-a, CCD a editat trei broşuri la limba şi literatura română pentru examenul de bacalaureat 2010
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal