Polițistul Claudiu Leontin Delie, implicat în activități de proxenetism prin metoda „Loverboy” și gestionarea a patru bordeluri în Deva, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba-Iulia pe 20 noiembrie 2024. Sentința finală a fost mult mai blândă decât cea inițială: trei ani de închisoare cu suspendare și prestarea de muncă neremunerată în folosul comunității.
În primă instanță, Tribunalul Hunedoara îl condamnase pe Delie la patru ani și patru luni de închisoare cu executare pentru proxenetism și fals în declarații. Totuși, decizia finală a Curții de Apel Alba-Iulia a redus pedeapsa, optând pentru suspendarea executării.
Astfel, Delie va presta muncă neremunerată la alegere între Biblioteca Județeană „Ovid Densușianu” din Deva și Primăria municipiului Deva.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2019, polițistul a folosit metoda „Loverboy” pentru a atrage mai multe tinere adulte, determinându-le să practice prostituția. Veniturile obținute din aceste activități nu au fost declarate, fapt care a condus și la acuzații de fals în declarațiile de avere.
Sentința lui Delie nu este un caz izolat în Hunedoara. Un alt polițist, cercetat pentru primirea unei sticle de vin drept mită, a fost sancționat pierzându-și locul de muncă. Și acesta a fost obligat să presteze muncă voluntară la bibliotecă.
Decizia de a aplica o pedeapsă cu suspendare în cazul unui polițist condamnat pentru proxenetism ridică semne de întrebare cu privire la severitatea măsurilor legale aplicate. Reacțiile publice și din mediul juridic s-au concentrat pe diferența dintre gravitatea faptelor și blândețea pedepsei.
Decizia de a trimite persoanele condamnate la muncă în biblioteci sau alte instituții publice continuă să fie văzută ca o măsură simbolică, care rareori reflectă gravitatea infracțiunilor comise.