„Pedalează pentru sănătate!“, deja un obicei al tinerilor din Mihai Bravu

„Pedalează pentru sănătate!“, deja un obicei al tinerilor din Mihai Bravu

Pedaleaza pentru sanatateMă întrebam uneori, cum anumite acţiuni, din ţara noastră sau din oricare altă ţara, au devenit de-a lungul timpului, „obiceiuri“? Cum transformăm o simplă acţiune într-un obicei? Ce este un obicei? Conform dicţionarului explicativ român, „obicei“ este acea însuşire dobândită cu timpul prin practică şi devenită trăsătură caracteristică.
Trecând peste introducerea făcută, acţiunea la care fac referire acum şi care are toate şansele să fie transformată într-una permanentă, adică într-un obicei, este „Pedalează pentru sănătate“.
Prima ediţie a acţiunii „Pedalează pentru sănătate“, desfăşurată de tinerii din comuna Mihai Bravu, a avut loc pe data de 26 mai şi a constat în parcurgerea unui traseu cicloturistic de aproximativ 35 km în zona Comana – Mihai Bravu, mai exact: Mihai Bravu – Comana – Budeni – Branistari – Călugăreni – Crucea de Piatră – Uzunu – Mihai Bravu.
Cei 25 de tineri dornici de mişcare în aer liber, adunaţi din iniţiativa lui Sorin Dadiloveanu, preşedintele tinerilor social-democraţi din Mihai Bravu şi sprijiniţi de primarul comunei, Ion Niţu, au dat startul acţiunii, fără pretenţii, premii sau alte recompense.
Şi iată că, exact aşa cum au presupus încă de atunci organizatorii, a avut loc cea de-a doua ediţie „Pedalează pentru sănătate!“ Asta s-a întâmplat pentru că prima ediţie s-a desfăşurat într-un mod plăcut, între prieteni pe două roţi, în mijlocul naturii.
De data aceasta, traseul ales a însemnat străbaterea Codrilor Vlăsiei. Pentru a ne reaminti puţin din istoria noastră, „Codrii Vlăsiei“ acopereau odinioară o vastă regiune din sudul României. Aceştia se întindeau de lângă oraşul Slănic (Prahova), la nord şi până la apa Neajlovului din dreptul localităţii Călugăreni (jud. Giurgiu), la sud. Pădurile dese erau folosite de către români ca loc de refugiu în timpul marilor migraţii, oferind un adăpost bun împotriva năvălitorilor. Vlăsia este denumirea în slava veche pentru Valahia.Pedaleaza pentru sanatate (2)
Ca şi la ediţia precedentă, aşa cum ne marturiseşte chiar Sorin Dadiloveanu, obiectivele acţiunii au fost: „promovarea unui stil de viaţă sănătos, legarea de noi prietenii, protejarea mediului prin folosirea unui mijloc de deplasare nepoluant, dar şi aducerea în atenţia publicului larg a frumuseţilor naturale ce se regăsesc în padurea Mihai Bravu“.
Astfel, în data de 6 iunie s-au strâns aproximativ 40 de persoane, mai multe decât la ediţia precedentă, participanţii fiind copii, tineri precum şi persoane trecute de prima tinereţe din judetul Giurgiu, Bucureşti şi Ruse. Toţi aceştia au demonstrat că mersul pe bicicletă nu cunoaşte vârstă.
Din cauza precipitaţiilor căzute în săptămâna dinaintea acţiunii, de data aceasta, traseul a fost greu practicabil, participanţii împarţindu-se în 2 tabere: caţiva mai îndrăzneţi au mers pe acest traseu off-road iar ceilalţi au ales drumul judeţean ce leagă Mihai Bravu de Comana. Alegere la fel de „off-road“ ca şi prima, având în vedere că bicicliştii au fost nevoiţi să ocolească, pe cât posibil, numeroasele gropi din carosabil. După cursa de „jaloane“, Sorin Dadiloveanu – organizatorul acţiunii şi-a exprimat speranţa că: „acest drum să fie reabilitat cât mai repede cu putinţa, prin bunăvoinţa autorităţilor judeţene!“
L-am lăsat pe preşedintele tinerilor social-democraţi din Mihai Bravu, Sorin Dadiloveanu, să ne povestească cum s-a desfăşurat ultima parte a traseului: “Străbaterea pădurii nu a fost lipsită de peripeţii, căzăturile, penele şi noroiul ridicându-ne destule dificultăţi, dar a meritat. Ne-am simţit ca pe un veritabil traseu montan pentru că am avut de trecut cu bicicletele prin apă, peste copacii căzuţi prin râpe, dar odată ajunşi la Comana am avut ce să povestim celor care au renunţat la această variantă şi au ales-o pe cea „easy“. Am zăbovit câteva zeci de minute în parcul de aventură Comana unde ne-am hidratat, unii cu apă şi sucuri, alţii cu bere şi, sub ameninţarea norilor ce începuseră să îşi facă apariţia, am hotărât de comun acord să plecăm înapoi spre Mihai Bravu. De aceasta dată, tot grupul a ales varianta drumului judeţean şi cu toate că pe faţa tuturor se vedea dezamagirea vis-a-vis de starea deplorabilă a drumului iar pe buze li se putea citi „dragostea nemărginită“ faţă de autoritaţile judeţene, am pedalat până în Mihai Bravu fericiţi că totul a decurs conform planurilor şi că am reuşit să ne încărcăm bateriile.“
În încheiere, Sorin Dadiloveanu, a dorit să le mulţumească tuturor celor care au participat, şi în special celor 4 companioni de nădejde care au venit pedalând din Ruse, prietenilor din Giurgiu şi Bucureşti, dar şi tinerilor prezenţi din organizaţia TSD Giurgiu. De asemenea, trebuie menţionat faptul că un sprijin foarte important s-a primit şi din partea domnului primar al localităţii Mihai Bravu, Ion Niţu, care a pus biciclete la dispoziţia celor care nu au avut.
Mai poate spune cineva că această simplă acţiune, nu a devenit un obicei, o tradiţie? Greu de crezut.

Drumul BujoruluiÎn finalul acestui articol vă mai spunem că pe data de 27 iulie, organizaţia TSD Mihai Bravu şi acelaşi Sorin Dadiloveanu, în calitate de preşedinte, cu sprijinul primăriei Mihai Bravu, vă invită la o nouă acţiune de acest gen. Cea de-a treia ediţie a „Pedalează pentru sănătate“ se va desfăşura pe „Drumul Bujorului“, pe o distanţă de aproximativ 38 de km.
Conform celor spuse de către Sorin Dadiloveanu:De această dată sperăm să avem 100 de participanţi. Vom avea alături de noi şi organizaţia TSD municipală dar şi membri de la cea judeţeană.“
Erika Badea

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments