Parerea unora….Rotavirusul de la Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia – exagerare si nimic altceva

Data:

Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia
Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia

Saptamana trecuta am asistat la un nou episod legat de sistemul de sanatate. Mai precis, multiplele cazuri de infectare a unor copii cu Rotavirus in Spitalul Judetean de Urgenta din Slobozia. Situatia, desi exacerbata pe alocuri de mass-media, a aratat, daca mai era nevoie, lacunele unui sistem, nivelul scazut de intelegere a importantei pastrarii unui mediu steril intr-o unitate spitaliceasca dar si a gravitatii consecintelor in cazul incalcarii normelor de igiena.

Desi Rotavirusul este, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cea mai frecventa cauza de diaree la sugari si copii, estimandu-se ca, pana la varsta de 5 ani, majoritatea bebelusilor au cel putin un episod de acest gen, nu putem exclude caile prin care se transmite acest virus. Ca orice infectie digestiva, calea de transmitere este fecal-orala. Rotavirusul se transmite prin contactul cu suprafete contaminate, prin maini murdare, alimente contaminate. Rotavirusul rezista luni in sir pe suprafete nedezinfectate, de aceea riscul de contaminare este mare.

Ce s-a intamplat atunci la sectia de pediatrie a spitalului din Slobozia, unde mai multi bebelusi au fost infectati cu rotavirus? Este stiut faptul ca o parte dintre cazurile aparute au fost infectii intraspitalicesti, lucru recunoscut si de cadrele medicale. Si acest lucru a fost posibil pentru ca nu au fost respectate conditiile elementare de igiena.

In momentul in care situatia din spital a fost prezentata la posturile centrale de televiziune, cadrele medicale au intrat in panica. Conducerea sectiei de pediatrie a hotarat sa declare „Carantina” pe palierul I, iar femeile de serviciu au intrat automat „in priza”. Au spalat, au dezinfectat cu ce s-a putut si au avut la indemana, au schimbat tot ce se poate schimba in timp util, mai ales ca era inevitabila o vizita de la Minister. A doua zi dupa aparitia in mass-media a cazurilor de infectare cu Rotavirus, Geza Molnar, consilierul personal al ministrului Sanatatii, s-a prezentat la spitalul din Slobozia pentru a verifica personal cum stau lucrurile.

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Geza Molnar, in control la Spitalul de Urgenta Slobozia
Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii, Geza Molnar, in control la Spitalul de Urgenta Slobozia

Dupa cateva ore de plimbat prin spital, apoi la sectia cu pricina, concluziile sale au fost surprinzatoare. Acesta a spus ca imaginea de ansamblu a sectiei este perfecta, ca nu se poate vorbi de un focar de infectie intraspitaliceasca si ca problemele existente in Spitalul de la Slobozia se rezuma doar la niste deficiente de raportare, de informare, de promptitudine privind colaborarea profesionala intre Directia de Sanatate Publica Ialomita si sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Slobozia.

Consilierul personal al ministrului Sanatatii a admis ca unii copii au fost infectati in spital, insa a precizat ca nu este decat un episod de infectie nozocomiala cu Rotavirus, fiind luate masurile necesare pentru stoparea lui.

„Infectia rotavirala exista peste tot in Romania, exista o circulatie a rotavirusului. Aici s-a intamplat faptul ca au fost internati undeva in noiembrie copii cu Rotavirus, s-a transmis de la unul la altul, motiv pentru care, pe langa rotavirusurile aduse de la domiciliu, din comunitate, au aparut si infectii nozocomiale. (n.r.- Infectie contractata in cursul unei spitalizari). Unii dintre copii au luat virusul din spital, fara nici o discutie. Episodul de infectie nozocomiala se confirma fara nici un dubiu. Acest lucru este recunoscut inclusiv si de conducerea sectiei de Pediatrie si de personalul din Pediatrie, directiunea spitalului si DSP. (…) Este o sectie bine dotata, o sectie care se poate intretine in cazul in care se respecta toate conditiile de intretinere igienica. Nu am controlat mainile personalului medico-sanitar, dar in schimb presupun ca sunt conditiile asigurate, pentru ca sunt chiuvete, apa curenta si toate conditiile asigurate pentru a respecta aceasta manopera de igiena elementara pentru oricare cadru medico-sanitar”, a spus Geza Molnar.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii s-a aratat oarecum revoltat de unele masuri luate de catre conducerea Sectiei de Pediatrie, considerand ca au fost exagerate.

„Sectia este in conditii bune de intretinere, chiar daca unele masuri sunt exagerate. De exemplu, nu admit expresia de carantina decat pentru o anumita patologie. In afara de asta, sigur colaborarea sectiei cu directiunea spitalului, cu managerul spitalului si cu conducerea administrativa a spitalului trebuie intarita. Nu putem vorbi despre un focar de infectie intraspitaliceasca pentru ca in momentul de fata acesta nu mai este in continuare, pentru ca a fost stopata, la momentul putin intarziat…”, a mai spus acesta.

Potrivit acestuia, pe parcursul controlului efectuat la Spitalul din Slobozia au fost discutate si anumite aspecte in legatura cu activitatea laboratorului si cu evidenta cazuisticii si sistemului informational intre sectii si laborator, despre posibilitatile de aprovizionare corecta cu materiale dezinfectante si derularea unei activitati de intretinere igienica a sectiilor, nu numai a Pediatriei, ci a tuturor sectiilor.

In legatura cu posibilele sanctiuni, Geza Molnar a declarat ca ministrul va decide daca se vor aplica, dupa ce va depune raportul. Totusi, in cadrul unei sedinte fulger a Comitetului Director al spitalului au fost aplicate cateva sanctiuni, care au vizat-o in special pe doctorita Nina Precup Valcea, sefa sectiei de Pediatrie.

Nici nu a plecat bine secretarul de stat, ca alti trei bebelusi erau transferati la Spitalul de boli infectioase „Matei Bals” din Capitala, numarul copiilor infectati ajungand la 14. Unul dintre ei fusese internat in data de 10 ianuarie, iar decizia de transfer a Biancai a fost luata la trei zile de la internare. Diagnosticul: enterocolita, contact Rotavirus. No comment!

(L.M.)

 

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Viitorul guvern va fi condus de PSD

Având în vedere rezultatele alegerilor din 1 Decembrie, afirm...

Călărași: Dosar penal, după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot

În județul Călărași, în comuna Valea Argovei, autoritățile au...