Parc fotovoltaic pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim de la Valea Călugărească

Date:

parc fotovoltaic Valea Calugareasca 2parc fotovoltaic Valea CalugareascaUn parc fotovoltaic de 5 MW va fi construit în comuna prahoveană Valea Călugărească, pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim, pe locul unui fost batal de fosfogips, proiectul fiind accesat de un investitor privat şi finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea competitivităţii economice“ (POS CCE) 2007-2013.
Contractul de finanţare pentru proiectul „Construire staţie de producere a energiei electrice bazată pe energie solară cu panouri fotovoltaice“ a fost semnat miercuri, la Valea Călugărească, de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, valoarea totală a investiţiei fiind de 106.836.000 lei. Perioada de implementare prevăzută în contract este de 24 de luni.
Maricel Popa a precizat că aproximativ 58 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
Investiţia presupune construirea unei centrale cu panouri fotovoltaice cu o putere de 5,38 MW, staţia de producere a energiei electrice, panourile solare şi instalaţiile aferente construcţiei urmând a fi amplasate pe locul unui fost batal de fosfogips care a aparţinut combinatului chimic de la Valea Călugărească.
Investitorul privat a explicat că acest proiect are particularităţile lui, în condiţiile în care parcul fotovoltaic va fi realizat pe un fost batal de fosfogips care a fost decontaminat, materialul existent în depozit fiind acoperit cu o membrană specială şi sigilat.
„Cu acest proiect, noi, ministerul, ajungem la un procent de 98,7% contractare din POS CCE, axa de competitivitate energetică, şi dorim ca până la sfârşitul lunii să ajungem până la 100%. S-a demonstrat că se poate ajunge la un procent substanţial. Din 22%, din februarie, (…) am reuşit să ajungem aproape la 100% proiecte contractate. Putem spune că la ora actuală România se încadrează în obligaţiile europene de 24%. La ora actuală avem 23% energie regenerabilă. Suntem pe drumul cel bun“, a declarat Maricel Popa.
Reprezentanţii companiei italiene care investeşte la Valea Călugărească au anunţat, în urmă cu doi ani, că doresc să realizeze pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim un parc industrial eco-tehnologic ce se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, investiţia totală fiind estimată la 100 de milioane de euro.
Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Valea Călugărească a fost înfiinţat în anul 1970 şi a funcţionat până în 1997, din 1990 numindu-se Romfosfochim.
În fabrica de îngrăşăminte chimice au funcţionat instalaţii de producere a acidului sulfuric, acidului fosforic, de îngrăşăminte chimice, produse chimice pe bază de fosfor, clor, sulf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...