Pana la sfarsitul anului, poti „cumpara” pana la 5 ani vechime in munca, prin incheierea unui contract de asigurare sociala in sistemul public de pensii

Data:

Puteti cumpara vechime in munca prin contractul de asigurare sociala in sistemul public de pensii
Puteti cumpara vechime in munca prin contractul de asigurare sociala in sistemul public de pensii

Incheierea contractului de asigurare poate fi solicitata numai in perioada 2 noiembrie – 31 decembrie 2010.

Orice cetatean, care nu este pensionar, nu a fost asigurat in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita asigurarea, respectiv nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii si nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare poate incheia contract de asigurare sociala.

Acest contract de asigurare sociala poate fi incheiat de solicitant sau de mandatarul acestuia numai pentru perioade anterioare, respectiv pentru cel mult 5 ani anteriori  incheierii contractului. Cei 5 ani se pot constitui din cel mult perioada noiembrie 2005 – noiembrie 2010. Incheierea contractului de asigurare sociala poate fi solicitata numai in perioada 2 noiembrie – 31 decembrie 2010. Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntara se realizeaza prin incheierea contractului de asigurare sociala in conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

In  intervalul de 5 ani calendaristici anteriori incheierii contractului de asigurare sociala poate fi solicitata asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, situate in acest interval.

Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale, inscris in contractul de asigurare sociala, este ales de persoana care incheie contractul si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator fiecarei luni din perioada pentru care se solicita asigurarea in sistemul public. Venitul asigurat la care se achita contributia de asigurari sociale nu este plafonat.

Baza lunara de calcul o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este: pentru anul 2005 (octombrie-decembrie) – 310 lei; pentru anul 2006 – 330 lei; pentru anul 2007 – 390 lei; pentru ianuarie-septembrie 2008 – 500 lei; octombrie -decembrie 2008 – 540 lei; pentru anul 2009 – 600 lei; pentru anul 2010 – 600 lei.

Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este: pentru anul 2005 – 31,5%; pentru anul 2006 – 29,15%; pentru anul 2007 – 29%; pentru ianuarie-noiembrie 2008 – 29%; pentru decembrie 2008 – 27,5%; pentru ianuarie 2009 – 28%; pentru februarie-decembrie 2009 – 31,3% iar pentru anul 2010 – 31,3%.

In cazul in care persoana interesata solicita asigurarea in sistemul public de pensii pentru o fractiune de luna, contractul de asigurare sociala se incheie pentru luna intreaga.

La  determinarea punctajului lunar utilizat la calculul pensiei, vor fi avute in vedere veniturile asigurate, cumulate.

Suma cu titlu de contributie de asigurari sociale datorata in baza contractului de asigurare sociala poate fi platita in una sau mai multe transe, fara a depasi data de 31 decembrie 2010.

Pana la aceasta data, numarul aproximativ de persoane ce s-au interesat pentru a incheia  contract de asigurare conform OUG nr. 94/2010, in judetul Ialomita, este de circa 35,  insa nu a fost incheiat niciun contract.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...