“Pacea, doar pe hârtie”: Cum au fost păcălite SUA de emisarii lui Putin privind o încetare a focului în Ucraina

Data:

Un aparent pas spre pace s-a transformat într-un joc geopolitic complex: administrația americană a primit, într-o vizită discretă, un apropiat al lui Vladimir Putin, alimentând suspiciuni cu privire la direcția diplomației în conflictul din Ucraina.

Jurnalistul Peter Beaumont de la The Guardian analizează modul în care Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și figură-cheie în cercul liderului de la Kremlin, a ajuns în birourile Casei Albe – fără o reală deschidere din partea Moscovei spre încetarea ostilităților.

Deși președintele Trump a anunțat luna trecută o „încetare a focului” parțială, realitatea de pe front e cu totul alta. Bombardamentele asupra infrastructurii energetice și civile din Ucraina continuă, iar acordurile de la Jeddah – lipsite de mecanisme de verificare – sunt ignorate de ambele părți. „Nu există nicio încetare a focului. Atacurile continuă”, avertizează Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.

Dmitriev, născut la Kiev și educat în SUA, este acuzat că joacă rolul de negociator „convenabil” pentru Moscova, proiectând imaginea unei deschideri diplomatice în timp ce Rusia își consolidează pozițiile militare. Vizita sa la Casa Albă, facilitată de trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, este văzută drept o breșă în izolarea diplomatică a Kremlinului – una obținută fără vreo concesie reală din partea Rusiei.

Comentariile oficialilor europeni au fost dure: ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat că „Putin trage de timp” și că „bombardează Ucraina în timp ce pretinde că negociază”. La rândul său, Orisia Luțevici, expertă la Chatham House, a spus clar: „Nu avem nicio încetare a focului. Punct.”

Rusia ar fi folosit acordul parțial pentru a cere ridicarea sancțiunilor, inclusiv a celor bancare, condiționând chiar și o aparentă reținere militară în vestul Mării Negre. În același timp, mesajele Kremlinului au început să includă promisiuni vagi de cooperare economică ruso-americană – în schimbul opririi sprijinului SUA pentru Ucraina.

Analiștii atrag atenția asupra unei strategii deja cunoscute a Rusiei: mimarea negocierilor pentru a câștiga timp, la fel cum s-a întâmplat în cazul acordurilor de la Minsk sau al tratativelor din Siria. Richard Haass, fost diplomat american, punctează problema de fond: „Abordarea administrației Trump oferă beneficii Rusiei, în timp ce pune presiune pe Ucraina.”

În acest climat tensionat, Kievul se teme că sprijinul american devine condiționat, iar orice aparentă acceptare a armistițiului ar putea duce la pierderea accesului la arme și informații. În plus, Putin pare să nu renunțe la obiectivul unei administrații internaționale în Ucraina – o formulare diplomatică pentru schimbarea de regim.

Deocamdată, războiul continuă, iar speranțele unei păci reale se îneacă într-un val de ambiguități diplomatice, strategii cinice și promisiuni fără acoperire.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Claudiu Teohari (Teo) va fi din nou gazda Galei Premiilor Gopo. Ce personalități sunt așteptate pe covorul roșu

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei...

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF.24

Filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri...

Casa lui Dinu Lipatti, monument istoric în pericol: statul nu are bani să o salveze

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din București,...

O nouă școală se construiește în Pantelimon: Investiție de peste 43 de milioane de lei pentru educația viitorului

Primăria Pantelimon face un pas important pentru viitorul educației...

O pană de curent majoră afectează Spania, Portugalia, Andorra și alte regiuni europene. Se suspectează un atac cibernetic

UPDATE ora 19.50: Perturbările în rețeaua electrică europeană cauzate...

Un tânăr apropiat de AUR a încercat să recruteze neonaziști din gruparea extremistă „Unitatea 731”

În urma unei investigații despre gruparea neonazistă „Unitatea 731”,...

Crimă în Oradea. O femeie a fost aruncată în fața trenului

O crimă șocantă a avut loc în noaptea de...

Semnal Magazin
SEMNAL

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...