Ordonanța austerității: Creșteri doar pentru salariile mici, îngheț pentru restul bugetarilor

Data:

În contextul pregătirii ordonanței de austeritate care va îngheța pensiile și salariile bugetarilor, singurii care vor beneficia de măsuri pozitive sunt angajații cu venituri mici. Salariul minim net va crește de la 1 ianuarie, aducând un mic plus celor care se află la acest nivel salarial.

România va trece oficial la salariul minim european, de 4.050 lei brut, ceea ce înseamnă un venit net de 2.575 lei. Această măsură va afecta aproximativ 1,8 milioane de români, dintre care o parte sunt bugetari. Aceștia vor primi un supliment de cel mult 200 de lei net. Totuși, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), acest venit este mult sub nivelul necesar pentru un trai decent, estimat la aproximativ 4.000 de lei pe lună pentru o singură persoană.

Din cei 5,5 milioane de salariați din România, 1,3 milioane sunt bugetari, iar majoritatea nu vor vedea nicio creștere a salariului de la începutul anului viitor. Statul susține însă că adoptarea salariului minim european este avantajoasă pentru bugetul de stat, deoarece mediul privat ar contribui cu aproximativ 3 miliarde de lei în plus.

Astfel, în timp ce majoritatea bugetarilor se confruntă cu stagnarea veniturilor, angajații cu salarii mici vor beneficia de un ușor avantaj financiar, insuficient însă pentru a acoperi costurile unui trai decent.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...

Somnul pitic negru, un prădător periculos pentru Delta Dunării

Un pește prădător, somnul pitic negru, a fost depistat...

Tragedie în Neamț: O fetiță de patru ani a murit într-un accident rutier

Un accident devastator a avut loc pe 21 ianuarie,...

Percheziții DNA la Primăria Sinaia: Primarul Vlad Oprea, suspectat de corupție

Procurorii DNA au descins miercuri dimineață la sediul Primăriei...