Oraşul Voluntari poate deveni Sectorul 7 al Capitalei prin Referendumul local din 22 noiembrie 2009

Data:

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Costel Pandele:

P4120164„Stimaţi cetăţeni, avem posibilitatea de a întreprinde un lucru eficient: putem transforma oraşul nostru în parte a Capitalei, putem deveni bucureşteni. Oraşul Voluntari va fi sectorul 7 al Bucureştiului!

De ce este necesară această schimbare şi cum ne va ajuta acest lucru

Capitala României şi unităţile administrativ-teritoriale din imediata apropiere a acesteia s-au dezvoltat într-un ritm alert, determinând tot mai mult necesitatea abordării lor, mai degrabă ca un întreg, decât ca entităţi de sine-stătătoare. Această abordare nu poate fi decât una de ordin metropolitan, întrucât ea răspunde cel mai bine necesităţilor de dezvoltare, fapt demonstrat şi de experienţa altor state care au promovat dezvoltarea metropolitană şi care au obţinut rezultate de marcă recunoscute şi resimţite de cetăţeni. Putem spune că trecerea oraşului Voluntari în parte a Bucureştiului va fi un prim pas faptic la realizarea zonei metropolitane, formă de dezvoltare urbană ce se realizeză prin extinderea oraşului în spaţiul înconjurător şi al evoluţiei sale integrate.
Un lucru este foarte clar: Bucureştiul nu mai încape în graniţele sale, iar amplasamentul oraşului Voluntari oferă acces la oportunităţile urbane ale Capitalei. În prezent, oraşul constituie destinaţia prioritară a unor zone rezidenţiale, inclusiv de lux, dar şi pentru multe sedii de firme. Voluntariul este cea mai mare localitate a judeţului Ilfov, dar şi un caz particular din punctul de vedere al populaţiei: aici sunt înregistraţi 30.000 de cetăţeni, iar în realitate locuiesc aproximativ 80.000 de oameni.

Iată care ar putea fi avantajele de a fi cel de-al şaptelea sector al Capitalei atât pentru locuitorii din Voluntari cât şi pentru cei din Bucureşti:

Taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate;
Pensionarii vor putea circula gratis cu mijloacele RATB, iar autobuzele îşi vor prelungi traseul;
Dacă devenim sectorul 7 al Capitalei şi ritmul dezvoltării infrastructurii (asfaltarea străzilor, reţeaua de canalizare, reţeaua de apă, gazele naturale) va fi mai rapid.
Liber acces la întreaga reţea sanitară a Municipiului Bucureşti;
Prin dobândirea statutului de bucureşteni şi valoarea proprietăţilor dumneavoastră va fi mai mare.
Copiii noştri nu vor mai fi priviţi ca provinciali când se înscriu la o şcoală din Bucureşti.
Putem accesa mai multe fonduri europene!
Copiii noştri au nevoie de teatru, de sport, de pictură – DE CULTURĂ! Bătrâni, copii, cu toţii avem nevoie de parcuri, de locuri de recreere, de locuri de joacă. Oraşul Voluntari dispune de spaţiul necesar, iar ca sector al Capitalei atragerea de fonduri pentru a construi toate acestea este mai uşoară.
Ca şi sector al Capitalei, investitorii vor fi mai atraşi de zona Voluntari-Pipera.
An de an, din veniturile oraşului Voluntari 9 mil. euro sunt dirijaţi prin lege pentru echilibrarea bugetului judeţean. În Sectorul 7 aceşti bani vor rămâne în bugetul local şi vor fi folosiţi pentru bunăstarea dumneavoastră.
Oraşul nostru se încadrează printre puţinele localităţi care au cunoscut o puternică dezvoltare a pieţei forţei de muncă. În Voluntari funcţionează în prezent aproximativ 2.700 agenţi economici din cei aproximativ 3.100 înregistraţi. Tendinţa de dezvoltare va fi sprijinită şi prin reglementarea posibilităţii şi dreptului de a ne uni eforturile pentru a funcţiona mai eficient şi pentru a răspunde mai bine şi mai rapid nevoilor şi cerinţelor cetăţenilor. Multe dintre problemele strategice de amenajare urbană la nivel european vor putea fi tratate direct la nivel de zonă metropolitană şi astfel va fi facilitată dezvoltarea producţiei, a schimburilor şi a consumului de bunuri astfel încât să fie evitate piedicile datorate atât localismului excesiv cât şi centralismului la nivel naţional.
Dezvoltarea zonelor metropolitane facilitează amenajarea integrată a teritoriului la nivel regional astfel încât prin aceasta să se diminueze dezechilibrele dintre centru şi aria limitrofă provocate de dispersarea (sau marginalizarea generată de ghetoizarea, izolarea unor aşezări lipsite de oportunităţi), în planul structurii demografice, sociale şi economice, de dezechilibrele legate de transportul în comun, finanţarea infrastructurii, rezervele de spaţiu pentru locuit şi comerţ, înlăturarea sau diminuarea unor astfel de dezechilibre va conduce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii populaţiei.
În şedinţa Consiliului Local care a avut loc în data de 08.09.2009 s-a făcut un prim pas spre crearea zonei metropolitane. A fost propusă organizarea unui referendum la care locuitorii oraşului Voluntari să îşi poată exprima votul cu privire la transformarea oraşului Voluntari în sectorul 7 al Capitalei.
Referendumul urmează să aibă loc pe 22 noiembrie 2009, odată cu primul tur al alegerilor pentru preşedintele României. Ideea unei zone metropolitane a fost mult dezbătută în ultimul timp de edilii Capitalei dar şi de cei ai celor 40 de localităţi din Ilfov. Primul proiect al zonei metropolitane s-a născut în 1998, dar a fost trecut pe un plan secund, a reapărut în 2002, a stârnit controverse în 2005. A treia variantă a proiectului de lege privind Zona Metropolitană se rezumă în prima fază doar la Bucureşti şi Judeţul Ilfov“.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ceasornicar, cizmar, pălărier. Meserii din secolul trecut, pe care de dispariție

Ceasornicarii, cizmarii, sifonarii, electricienii, cei care repară frigiderele, televizoarele...

Buzău. Un autoturism a acroșat un pieton care traversa strada regulamentar

Incidentul de pe DN 2, în zona Mărăcineni, județul...

Comedie, dramă și muzică simfonică: ProTicket aduce pe scenă spectacole de neuitat

ProTicket, cel mai mare producător de teatru privat din...