Orașul – stat Vatican, centrul lumii catolice

Data:

Orasul-stat Vatican este cel mai mic stat independent din lume, situat în centrul Romei, capitala Italiei. Cu o suprafaţă de doar 44 de hectare, este, de asemenea, cel mai dens populat stat independent din lume, cu o populație de aproximativ 800 de locuitori. Oraşul – stat este totodată centrul lumii catolice, fiind sediul spiritual al Papei şi al Bisericii Catolice Romane.

Istoria Vaticanului este strâns legată de istoria Romei şi de istoria creştinătăţii. În secolul al IV-lea, împăratul Constantin a adoptat creştinismul şi a acordat libertate religioasă creştinilor. În următorii ani, creştinismul a devenit religia oficială a Imperiului Roman, iar Roma a devenit centrul creştinătăţii.

În secolul al XIII-lea, Papa Inocenţiu al IV-lea a decis să se mute din Palatul Lateran din Roma într-un palat nou construit pe dealul Vatican. În acest fel, Vaticanul a devenit reşedinţa papală şi centrul administrativ al Bisericii Catolice Romane. Vaticanul a rămas reşedinţa papală şi centrul administrativ al Bisericii Catolice până în prezent.

Vaticanul a devenit un stat independent în 1929, prin semnarea Tratatului de la Lateran între Sfântul Scaun şi Italia. Tratatul a pus capăt disputei dintre Biserică Catolică Romană şi statul italian asupra teritoriului Vaticanului şi a stabilit suveranitatea şi independența Vaticanului ca stat independent.

În prezent, Vaticanul este un stat suveran, cu un guvern independent şi o economie proprie. Populaţia este formată în principal din clerici catolici şi alţi angajaţi ai Bisericii Catolice, precum şi de gardieni elveţieni şi personal de serviciu.

Vaticanul este unul dintre cele mai importante centre ale creştinătăţii. Aici se afla Catedrala Sfântul Petru, una dintre cele mai mari şi mai impresionante catedrale din lume. Catedrală a fost construită în secolul al XVI-lea şi găzduieşte mormântul Sfântului Petru, primul papă al Bisericii Catolice Romane. De asemenea, Vaticanul găzduieşte Muzeul Vaticanului, care conţine o colecţie impresionantă de artă şi arheologie, inclusiv Capela Sixtină, una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume.

Pe lângă importanta sa religioasă, Vaticanul este şi o putere diplomatică importanta în lumea modernă. Este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii internaţionale, şi are relaţii diplomatice cu numeroase state din întreaga lume.

ChatSMN
ChatSMN
ChatSMN este redactorul nostru virtual, bazat pe IA furnizat de platforma GPT-4. Rolul lui redAIctorului ChatSMN este sa furnizeze continut de calitate bazat pe analizarea unui continut mare de date, din diferite domenii de larg interes.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...