Olt: Senatorul Darius Vâlcov afirmă că sunt mai multe soluţii pentru regionalizare

Darius-ValcovSenatorul PSD de Olt, Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei de Administraţie din Senat, a afirmat miercuri, la Slatina, că sunt mai multe soluţii pentru regionalizare şi alegerea guvernatorilor, dar a subliniat că nu se poate discuta până când Constituţia nu va avea prevederi referitoare la acest subiect.

Vâlcov a spus că după ce Constituţia va avea prevederi referitoare la existenţa regiunilor vor putea fi abordate şi alte aspecte legate de reforma administrativă.

“După ce Constituţia va prevede aceste regiuni vom putea să vedem ce înseamnă aceste chestiuni, dacă mergem doar pe regionalizare, dacă discutăm şi despre reforma administrativă, dacă mergem mai departe şi discutăm de ce primarii au indemnizaţii şi nu au salarii, pentru că primarii sunt demnitari şi nu ştiu cât îi ajută acest lucru”, a adăugat senatorul PSD susţinând că primarii cu care a discutat îşi doresc salarii şi nu indemnizaţii, pentru a putea beneficia de sporul de vechime, conducere etc.

În context el a pledat pentru o discuţie în Parlament a problemelor cu care se confruntă edilii şi implicit administraţiile locale.

“Aceste lucruri nu le putem discuta singuri, trebuie să discutăm cu asociaţiile de profil, cu asociaţia comunelor, oraşelor, municipiilor, a judeţelor, astfel încât fiecare să-şi spună părerea, ministerele să-şi spună părerea şi în final parlamentarii să ia o decizie. Eu cred că dinspre Parlament trebuie să existe iniţiativa să se organizeze aceste mese rotunde, să nu existe vreun dubiu că ar fi cumva politică acestă discuţie. Pentru că dacă se ajunge la o chestie politică când discutăm despre regionalizare sau reformă administrativă nu o să rezolvăm absolut nimic”, a mai spus social-democratul.

Fostul primar al Slatinei a explicat că reforma administrativă poate să includă chiar şi o reducere a numărului localităţilor arătând că în prezent sunt peste 900 de localităţi care au sub 2.500 locuitori. El a atras atenţia că regionalizarea fără reforma administrativă poate avea efect numai pe termen mediu.

În opinia sa conducerea regiunilor ar putea fi asigurată de un guvernator şi un consiliu regional din care să facă parte reprezentanţii tuturor judeţele din regiune.

“Dacă am trece de etapa Constituţiei, care este obligatorie, ar fi trei variante: ca aceşti guvernatori să fie aleşi direct de populaţie, să fie aleşi indirect de către aleşii locali sau, a treia variantă, ca în primul mandat să fie numiţi. Să vedem ce atribuţii vor avea aceşti guvernatori, mai mult, există chiar posibilitatea ca într-o astfel de regiune să se conducă chiar alternativ sau prin rotaţie. Sunt multe variante, va trebui să existe şi un consiliu, pentru că nu poţi să laşi un om să conducă toată această regiune, pentru că nu reinventăm acum prim-miniştrii de regiuni. Cred că trebuie să existe un consiliu din care să facă parte cei care conduc judeţele actuale, astfel încât decizia să fie cât mai corectă pentru toată populaţia din acea regiune, nu doar pentru zona care a avut norocul să dea guvernatorul. Trebuie să fim foarte atenţi şi când vorbim de instituţii: le mutăm, unde le mutăm, nu poţi să le muţi pe toate într-un singur oraş pentru că le văduveşti pe celelalte oraşe de anumite venituri. Sunt lucruri sensibile care trebuie negociate, discutate, dar totdeauna trebuie să gândeşti pe termen lung”, a adăugat Vâlcov.

 

 

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.