Olt: Modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina, încă o promisiune “nemuritoare” a administraţiei Vâlcov

Încă o investiţie derulată de Primăria municipiului Slatina este pusă pe “lista de aşteptare” pe termen nelimitat. Reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice a constituit, în anul 2008, una dintre promisiunile de bază ale edilului Darius Vâlcov, acum aflat la cel de-al treilea mandat consecutiv. Promisiune a fost apoi perpetuată şi în această vară, când Vâlcov a schimbat partidul din partea căruia a ocupat fotoliul de primar în primele două mandate (adică PDL, n.a.), cu PSD. În cel mai bun caz, autorităţile speră ca lucrările să demareze la începutul lui noiembrie, dar finalizarea obiectivului este lăsată “în ceaţă”.

Primăria municipiului Slatina a anunţat, în a doua jumătate a anului trecut, semnarea contractului de modernizare la standarde europene a Grădinii Zoologice din oraş. Tot atunci, edilul Darius Vâlcov declara, la o emisiune tv, că, până în luna august 2012 cel mai târziu, obiectivul va fi terminat, aceasta însemnând: reabilitare, modernizare şi animale aduse.

De atunci nu au mai rămas decât vorbele. Firma care şi-a adjudecat proiectul este nimeni alta decât Cafmin SRL Slatina, societatea nr. 1 cu cele mai mai multe contracte luate de la administraţia condusă de Vâlcov. Firma menţionată, în colaborare cu o alta specializată în proiectare, SC Sanero Composite SRL din Piteşti, şi-au asumat oficial onorarea contractului de reabilitare şi modernizare a Grădinii Zoologice din municipiu în schimbul sumei de cinci milioane de lei cât reprezintă valoarea investiţiei

“Din luna noiembrie speră să dăm drumul la lucrare…”

Viceprimarul Minel Prina a explicat tergiversarea proiectului. “Totul este cauzat de faptul că proiectul este derulat cu fonduri de la bugetul de stat în proporţie de 75%, şi nu de la cel local. Din acest motiv am stat mult ca să şi semnăm contractul (28 aprilie 2011, n.a.) cu Ministerul Dezvoltării. Urmare a acestui fapt, totul s-a dat peste cap, normativele s-au schimbat între timp şi ele… În momentul de faţă se lucrează la realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic şi sperăm ca, din luna noiembrie, să dăm drumul la lucrare. Desigur, fiind vorba despre lucrări finanţate de la bugetul central, ele se vor derula în limita banilor ce ne vor sosi de la Bucureşti”, a afirmat Prina.

Oficialul citat a precizat că banii promişi de primărie (25%, n.a.) au fost viraţi în contul firmelor câştigătoare, dar se aşteaptă fonduri şi de la bugetul central şi Ministerul Dezvoltării pentru ca proiectul să continue fără întreruperi. Modernizarea Grădinii Zoologice se alătură, din păcate, altor mari obiective promise de aceeaşi administraţie a oraşului de opt ani şi amânate pe termen necunoscut spre a fi duse la bun sfârşit: Sala Polivalentă, Clubul Nautic de la plaja Olt ş.a. Este drept, de cele mai multe ori, vina nerealizării în timp util a ţinut mai mult de motive obiective, dar realitatea rămâne.

Insule pentru maimuţe şi păsări flamingo

Întocmit în anul 2007, proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice Slatina prevede transformarea acesteia într-un parc expoziţional natural şi de relaxare. În acest sens vor fi amenajate ţarcuri, fântâni arteziene, luciuri de apă, spaţii pentru picnic, dar şi un loc de joacă pentru copii de 400 mp. De asemenea, suprafaţa va fi extinsă de la trei hectare – cât ocupă în prezent, la cinci hectare. 

În noua grădină zoologică vor fi aduse aproximativ 20 de specii de animale şi păsări sălbatice. În zona de vest a amplasamentului vor fi amenajate spaţii expoziţionale noi pentru animale precum: lei, tigri siberieni, lupi, jaguari. Tot aici va fi amenajată şi o insulă pentru maimuţe. În zona de est vor fi: capre negre, yaci, zebre, lame, antilope africane impala, cerbi carpatini, cerbi lopătari, canguri şi păsări emu, urşi, o insulă pentru păsări flamingo şi pelicani, raţe, lebede, voliere pentru păsări răpitoare, dar şi un pavilion exotic unde cei mici vor putea admira reptile şi păsări exotice etc.

Înfiinţată în anul 1979, grădina zoologică este amplasată în pădurea Strehareţi şi a fost închisă publicului la începutul anului 2008, iar de la sfârşitul anului 2010 a intrat în conservare. O parte dintre animale şi păsările au fost donate grădinii zoologice din Piteşti, leii au ajuns într-o rezervaţie din Africa, iar urşii şi o lupoaică în rezervaţia Zărneşti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.