Firma Conpet, care detine magistrala de transport titei avariata in zona orasului Bals, va fi amendata cu suma de 100.000 de lei de catre Garda Mediu, in urma poluarii produse pe raul Oltet cu produs petrolier din cauza titeiului scurs din conducta sparta in rau.
Seful Garzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacsa, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca firma Conpet va fi sanctionata cu suma de 100.000 de lei deoarece conform legii poluatorul plateste. Tot poluatorul, printr-o firma specializata din Constanta, se ocupa si de indepartarea titeiului din rau, cu ajutorul unor materiale absorbante.
Pana in prezent nu s-a stabilit cauza avariei conductei, dar este posibil ca magistrala de transport titei, ce traversa de la un mal la altul Oltetul, in zona orasului Bals, sa se fi avariat si din cauza debitului crescut al raului, care in urma cu doua zile atinsese cota de pericol. Pentru a stabili in ce grad poluarea de Oltet afecteaza mediul si cat este de grava, specialistii au prelevat probe de apa.
„Nu putem spune ce impact are poluarea pana nu vedem consecintele. Sunt prelevate probe de apa din ora in ora si vor fi analizate. Nu au fost determinate inca nici cauzele producerii avariei”, a spus Neacsa.
Avaria conductei este posibil sa se fi produs intr-o zona in care era sudata sau sa se fi spart din cauza aluviunilor de pe Oltet in conditiile unui nivel, dar si debit crescut al apei.
Defectiunea la conducta de titei nu a fost inca remediata, dar au fost inchise vanele si a fost stopata scurgerea produsului petrolier in Oltet. Reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului Olt la fata locului, consilierul superior Ilie Ghita, a explicat faptul ca din cauza debitului mare al raului si nivelului apei, ce depaseste doi metri, a fost imposibila remedierea defectiunii conductei.
„Vanele conductei, care au fost inchise, sunt la un mal si la altul al Oltetului, iar conducta traverseaza raul. Distanta intre vane este de aproape 700 de metri si se va incerca scoaterea petrolului de pe conducta, dintre cele doua vane, cu o vidanja. Interventia ar fi fost mai usoara daca nu ar fi nivelul apei crescut”, a spus Ilie Ghita.
Acesta a mentionat ca poluarea este mai accentuata in amonte de localitatea Falcoiu, unde au fost pregatite doua baraje care sa absoarba titeiul. Unda de poluare traverseaza Oltetul pe o lungime de 30,8 kilometri, iar cu 10 kilometri in amonte de localitatea Falcoiu, stratul de produs petrolier este de un centimetru grosime si acopera suprafata raului pe toata latimea acestuia.
Reprezentantii APM si Garzii de Mediu au precizat ca pentru indepartarea produsului petrolier au fost create doua baraje din materiale absorbante (burete si solutie de neutralizare) in localitatea Falcoiu. Primul baraj este la podul rutier si de cale ferata dintre localitatile Vladuleni si Falcoiu si al doilea la podul rutier din satul Cioroiu, comuna Falcoiu. Daca ar trece de aceste doua baraje absorbante, unda de poluare ar ajunge in raul Olt unde ar fi mult mai dificil de neutralizat, potrivit specialistilor.