Odataă cu finalizarea unui apeduct de peste 60 de kilometri, peste 26.000 de locuitori vor beneficia de furnizare apei potabile

Data:

Compania de Apă Buzău se află în ultima fază a amenajării unui apeduct cu o lungime de aproximativ 60 de kilometri, ce va facilita accesul la apă potabilă pentru peste 26.000 de locuitori din cinci comune situate în zona de câmpie a judeţului.

Acest proiect de amploare reprezintă o răspuns la necesitatea de a asigura un acces facil la apă potabilă în regiunile cu resurse limitate. Pornind de la situația critica a apei din comuna Amaru, caracterizată de apă nepotabilă, în afara parametrilor calității apei potabile și improprie consumului sau uzului în activitățile casnice, Compania de Apă a decis să dezvolte un apeduct pentru a furniza apă rezidenților din Amaru.

Având în vedere descoperirea unei importante surse de apă în județul Buzău, operatorul a extins proiectul apeductului pentru a acoperi alte patru comune din zona de câmpie: Breaza, Mihăileşti, Năieni şi Movila Banului.

“Nevoia unei astfel de lucrări, cum este apeductul, derivă din mai multe considerente. Județul Buzău se confruntă cu cel mai fragmentat sistem de furnizare a apei din România, gestionând 49 de stații de tratare a apei și 56 de stații de dezinfecție. Proiectul apeductului facilitează transportul apei din zone cu disponibilitate mare și calitate ridicată către zonele lipsite de apă sau cu apă nepotabilă. Pe lângă asigurarea alternativei unice de apă potabilă pentru comunitățile fără surse locale, proiectul reduce costurile prin eliminarea stațiilor locale de tratare și concentrarea tratării apei într-un singur punct, acoperind o suprafață extinsă a județului”, a subliniat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Chivulescu.

Conform operatorului de apă, în zona de câmpie a județului Buzău, condițiile meteorologice actuale, afectate de schimbările climatice și încălzirea globală, au determinat agricultura și industria să se adapteze, având un impact negativ asupra nivelului apei freatice, în special din cauza utilizării intensive a îngrășămintelor. Această situație a afectat calitatea apei folosite pentru consumul populației.

“Execuția primului lot al viaductului a început în 2021, acoperind 17 kilometri de conductă. Lotul 2 a fost finalizat anul trecut, iar lotul 3 este în curs de execuție. Se preconizează punerea în funcțiune în iunie 2024. Valoarea inițială a proiectului a fost de 27 de milioane de lei, dar, cu actualizările actuale, depășește 32 de milioane de lei ca valoare estimată pentru finalizare. În prima etapă, aproximativ 7.800 de locuitori vor beneficia de proiect. Etapa a doua nu se limitează doar la localitatea Amaru, care a fost doar catalizatorul soluției, ci acoperă încă patru Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri), extinderea apeductului fiind dimensionată pentru a satisface cererea de apă a acestor localități. Astfel, proiectul va beneficia 26.000 de locuitori. În total, vor fi aproximativ 61 de kilometri de apeduct cu o extensie suplimentară. Sursa de captare a apei se află în localitatea Lipia, care în prezent face față cerințelor de consum. Acest corp de apă reprezintă, în prezent, sursa de apă inclusiv pentru o parte din municipiul Buzău”, a explicat managerul Departamentului Tehnic al Companiei de Apă, Răzvan Isopencu.

Potrivit Companiei de Apă Buzău, pentru proiectele viitoare de alimentare cu apă, se explorează utilizarea apelor de suprafață ca alternativă la cele subterane, cu costuri mai reduse pentru tratare și transport, asigurând debitul mult mai mare.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Schimbări majore în programul de reciclare

Românii care colectează ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)...

Primăria Capitalei pornește lupta cu țânțarii: Începe dezinsecția în București

În prima zi după Paște, Primăria Municipiului București anunță...

Cod galben de furtuni în zonele montane din Muntenia: Avertizare ANM pentru Valea Prahovei și alte localități

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare...

Incendiu la Mănăstirea Ghighiu din Prahova, în a doua zi de Paște

Un incendiu a izbucnit luni, în a doua zi...

Alertă de urs în Poiana Brașov: Locuitorii au primit mesaj Ro-Alert

Duminică seară, locuitorii din Poiana Brașov au primit un...

Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a murit la vârsta de 59 de ani

Omul de afaceri Nawaf Salameh, fondatorul și președintele Alexandrion...

Reacții din România după moartea Papei Francisc: „Un simbol al smereniei și compasiunii”

Moartea Papei Francisc a generat reacții de condoleanță și...

Semnal Magazin
SEMNAL

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...

Charles Dickens – maestrul romanului victorian

Charles Dickens este considerat unul dintre cei mai mari...