Obiceiul Calusului in Giurgiu, traditie si superstitie

Date:

Jocul Calusului este o traditie de sute de ani pentru giurgiuveni
Jocul Calusului este o traditie de sute de ani pentru giurgiuveni

Cete de calusari din localitatile judetului strabat in aceste zile strazile municipiului Giurgiu si din alte localitati ale judetului pentru a lupta impotriva Rusaliilor, sa vindece bolile provocate de acestea cunoscute ca Luatul de Iele si sa fertilizeze holdele de grau, cirezile de vite si femeile sterile.

Calusul, zeitate de origine indo-europeana, este protector al cailor si al sezonului calduros al anului care se naste si moare simbolic de Rusalii.

Rolul zeitatii cabaline este jucat in Ceremonialul Calusului de catre Mut, iar ceata ierarhizata a Calusarilor este formata din Vataf, Ajutorul de Vataf, Stegar si Calusari.

Ceremonialul Calusarilor, desfasurat in Saptamana Rusaliilor, este o restrangere a Anului Solar la cateva zile, perioada in care zeitatea isi traieste fulgerator viata.

Dupa nasterea Calusului si depunerea Juramantului in conditii ezoterice, Calusarii devin personaje mai mult sau mai putin sacre, care, prin tot ceea ce fac tind sa se confunde cu caii. In perioada Rusaliilor, Calusarii dorm si mananca impreuna pentru a avea putere impotriva Ielelor. Prin jocul Calusarilor se spune ca se fertilizeaza holdele de grau, cirezile de vite si femeile sterile, informeaza Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...