O statuie medievală distrusă de un muncitor neglijent în fața Castelului Huniade: incidentul stârnește indignare și promisiuni de restaurare

Data:

Un incident regretabil a avut loc în fața Castelului Huniade din Timișoara, cel mai vechi edificiu al orașului, ridicat între 1308 și 1315 de regele Carol Robert de Anjou. O statuie medievală, ce reprezenta un cavaler în armură și avea o vechime estimată de peste șase secole, a fost distrusă accidental de un muncitor implicat în lucrările de reabilitare a monumentului istoric.

Conform explicațiilor oferite de autorități, statuia a fost agățată de prelata care acoperea fațada clădirii, iar în momentul în care muncitorul a tras de materialul de protecție pentru a-l îndepărta, statuia s-a desprins și s-a făcut țăndări. Din fericire, nu au existat victime umane, deși prăbușirea piesei ar fi putut avea consecințe grave.

Reprezentanții Consiliului Județean Timiș au precizat că firma responsabilă de lucrare va suporta integral costurile de restaurare. „S-a luat decizia îndepărtării prelatei deoarece aceasta era deteriorată. În timpul operațiunii, o statuetă s-a desprins accidental”, se arată în comunicatul instituției.

Managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaş, a recunoscut gravitatea situației, dar a încercat să păstreze un ton optimist:

„Este păcat ce s-a întâmplat, dar nu sunt victime umane. Se va restaura și va arăta chiar mai bine decât a fost până acum.”

În prezent, cavalerul distrus este depozitat, bucată cu bucată, în Sala de Marmură a muzeului, în așteptarea intervenției restauratorilor.

Între timp, o altă echipă de muncitori a fost mobilizată de urgență pentru a verifica dacă celelalte statui de pe fațadă sunt bine ancorate, în special singurul cavaler rămas „de pază”.

Castelul Huniade, închis de aproape două decenii, urmează în sfârșit să intre într-un amplu proces de reabilitare. Consiliul Județean Timiș este aproape de finalizarea procedurilor pentru desemnarea constructorului care va reda edificiului strălucirea pierdută, după ani de degradare și birocrație.

Incidentul readuce în discuție fragilitatea patrimoniului istoric și importanța unor intervenții profesioniste și atente în cazul monumentelor de o asemenea valoare culturală.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Doi turiști au deteriorat o lucrare de artă expusă la un muzeu din Verona

O lucrare de artă expusă la Palazzo Maffei din...

Incendiu de amploare la groapa de gunoi din apropierea orașului Galați

Un incendiu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre...

Ilie Bolojan, apel ferm în criza bugetară: „Nu mai putem continua așa”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL și numele cel...

Ucraina a primit corpurile a 1.200 de soldați căzuți în luptă, în cadrul unui acord de repatriere

Autoritățile de la Kiev au anunțat repatrierea corpurilor a...

Semnal Magazin
SEMNAL

Cercetătorii cer interzicerea metodei de asfixiere a peștilor, considerată dureroasă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Welfare...

Gura Portiței Resort își redeschide porțile în locația sa unică, după o investiție de 10 milioane de Euro

Gura Portiței Resort, locul legendar situat la granița dintre...

Conacul Sabinei Brătianu

Dintre toate clădirile impresionante de pe strada Clemenței, astăzi...

Vila Noël Cerefrea

Louis Noël (1872) a fost un aviator francez care...

Palatul Facultatii de Medicină și Farmacie “Carol Davila”

Constructia Facultatii de medicina a fost complet terminata si...

Pecron E300LFP – O sursă de energie fiabilă pentru orice aventură în natură

Pentru echipa editorială a rubricii Călătorii din ziarul Semnal,...