O femeie din Spania, demascată după ce s-a prefăcut mută timp de 16 ani pentru a primi pensie de handicap

Data:

O femeie din Andaluzia, Spania, care a încasat timp de 16 ani o pensie de handicap pentru incapacitate de vorbire, a fost descoperită că și-a falsificat afecțiunea, în urma unei anchete realizate de un detectiv privat. Cazul a ieșit la iveală după ce compania de asigurări care îi plătea beneficiile a sesizat nereguli în fișele medicale.

Femeia pretindea că suferă de mutism din 2003, după ce ar fi fost agresată de un client la locul de muncă, într-un supermarket. În urma incidentului, a fost diagnosticată cu tulburare de stres posttraumatic, iar autoritățile i-au aprobat o pensie de handicap permanent, plătită de compania de asigurări, întrucât accidentul fusese încadrat ca accident de muncă.

Situația a fost însă pusă sub semnul întrebării în 2019, în timpul unei revizuiri de rutină a cazului. În documentele medicale recente, nu apăreau mențiuni despre lipsa capacității de a vorbi. Compania a decis atunci să angajeze un detectiv privat pentru a investiga cazul.

Ancheta a dus rapid la dovezi clare: femeia a fost observată vorbind pe stradă, folosind telefonul mobil și participând activ la cursuri de Zumba. Momentul decisiv a fost înregistrarea unei conversații purtate spontan cu detectivul, care a rugat-o să-i explice cum să ajungă la un magazin. Răspunsul detaliat al femeii a fost înregistrat audio și prezentat în instanță ca probă.

În luna ianuarie 2025, Înalta Curte de Justiție din Andaluzia (TSJA) a respins apelul depus de femeie și a decis că aceasta a simulat o afecțiune care nu mai era prezentă, dacă a existat vreodată. Apărarea a invocat încălcarea drepturilor constituționale, însă instanța a considerat probele admisibile.

În urma hotărârii, autoritățile au deschis un nou dosar pentru a stabili valoarea exactă a prejudiciului și sancțiunile aplicabile. Compania de asigurări intenționează să recupereze sumele plătite ilegal timp de 16 ani.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Alertă majoră de securitate: Atacuri sofisticate vizează utilizatorii Gmail, în ciuda măsurilor avansate de protecție

Protejarea conturilor online devine tot mai complicată, chiar și...

Inundații în comuna Viperești, județul Buzău, în urma ploilor torențiale

Ploile torențiale din cursul zilei de marți au provocat...

Sile Cămătaru, tot mai aproape de eliberare: Judecătorii decid pe 24 aprilie dacă părăsește penitenciarul

Sile Cămătaru (Vasile Balint), cunoscut interlop bucureștean, a obținut...

Avertizare meteo în România: Cod galben de ploi, vijelii, grindină și descărcări electrice până la ora 23:00

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, un...

Cine sunt cardinalii cu cele mai mari șanse să devină noul Papă?

Papa Francisc a decedat luni, 21 aprilie, la vârsta...

Teroare în plină stradă: o adolescentă de 15 ani, amenințată cu pistolul de un fals polițist​

Într-o seară liniștită de duminică, pe 20 aprilie 2025,...

Semnal Magazin
SEMNAL

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...