O descoperire istorică remarcabilă a avut loc pe malurile râului Vâlsan din județul Argeș: echipele de cercetare au descoperit un număr considerabil de aspreţi

Cele mai citite

O descoperire istorică de proporții a avut loc pe malurile râului Vâlsan din județul Argeș! Echipele de cercetare care investighează evoluția speciei de aspreți au numărat nu mai puțin de 56 de exemplare în această zonă.

Aspretele, o specie de pește ce coexista cu ultimii dinozauri ce au populat Terra, este subiectul unei cercetări amănunțite desfășurate de o echipă internațională de experți în cadrul proiectului Fundației “Alex Găvan”. Cunoscutul alpinist se alătură specialiștilor din România și Germania pentru a anunța vestea uimitoare a găsirii celui mai mare număr de aspreți într-o singură zonă a râului Vâlsan, contrazicând astfel datele autorităților din ultimii 60 de ani.

Cercetătorii au împărțit râul Vâlsan în 21 de sectoare și au efectuat investigații în primul dintre acestea. Rezultatul final a fost numărul impresionant de 56 de aspreți capturați, măsurați, cântăriți și apoi eliberați, folosind o metodă științifică riguroasă.

Fundația alpinistului se dedică cercetării și protejării acestei specii de pești. Anul anterior, râul Vâlsan a fost împărțit în aceeași cantitate de sectoare, cu scopul identificării aspreților. La acea vreme, s-au găsit doar 27 de exemplare în întreg râul. Acesta descoperire recentă indică faptul că mediul înconjurător este favorabil pentru acești pești și sugerează o creștere a populației lor.

Locația în care se efectuează cercetările este o rezervație naturală, protejând astfel zona de interferențe din partea curioșilor sau a celor care ar putea dăuna mediului. Fundația intenționează să dezvolte un sanctuar pentru aspreți, în cazul în care se reușește înmulțirea și adaptarea acestora în captivitate. Astfel, aspretele ar putea deveni un simbol nu numai pentru comunitatea locală, ci și pentru întreaga Românie.

Aspretele mai este cunoscut și sub numele de “fosila vie”. Este una dintre cele mai rare specii de pești din Europa, și poate chiar din întreaga lume. Cu toate acestea, descoperirea lor în număr mare este un motiv de speranță pentru cercetători, deși aceasta nu garantează protejarea lor de la dispariție. Prin urmare, cercetătorii plănuiesc acțiuni suplimentare pentru conservarea speciei. Aceștia vor demonta mai multe baraje care nu mai sunt folositoare pentru a minimiza impactul asupra mediului și au cerut autorităților să nu mai intervină în vegetația din jur.

Proiectul “Aspretele trăiește” este realizat în parteneriat cu Fundația “Alex Găvan” și Fauna and Flora International.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Moștenirea muzicală a legendarului Michael Jackson

Michael Jackson, cunoscut pe plan mondial ca "Regele Muzicii Pop," rămâne una dintre cele mai influente figuri din industria...

Alte articole din aceasta categorie