Femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani din judeţ nu pot beneficia de consultaţii gratuite, în cadrul programului de depistare a cancerului de col uterin, demarat în urmă cu o lună, la nivel naţional. Până acum, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a reuşit doar să valideze câţiva furnizori, care vor participa la acest program.
Programul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin ar fi trebuit să demareze la începutul lunii octombrie. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova se plângea atunci de numărul prea mic al medicilor de familie şi al laboratoarelor medicale înscrise în program. Cu toate acestea, DSP a validat acum doar 32 de cabinete de asistenţă medicală primară, din cele 131 înscrise, 13 cabinete de obstetrică-ginecologie, din 16, 8 laboratoare de analize medicale, dintr-un număr de 15, şi alte 3 laboratoare de anatomie patologică, din 4 înscrise.
Pentru ca programul să poată începe şi în Prahova, reprezentanţii DSP aşteaptă avizul Ministerului Sănătăţii.
„Deşi este nevoie de laboratoarele medicale care efectuează analize pentru depistarea cancerului de col uterin, doar unele dintre ele existente în judeţ corespund cerinţelor stabilite de Ministerul Sănătăţii“, precizează conducerea DSP Prahova
După cum se ştie, programul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin trebuia demarat la începutul lunii octombrie. În judeţul Prahova, lucrurile stau puţin altfel şi, prin urmare, prahovencele nu pot beneficia de gratuităţi la acest gen de consultaţii şi examinări medicale. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova acuză, în primul rând, numărul prea mic al medicilor de familie şi al laboratoarelor medicale înscrise în program. Cu toate acestea, DSP a validat până acum doar 32 de cabinete de asistenţă medicală primară, din cele 131 înscrise, 13 cabinete de obstetrică-ginecologie, din 16, 8 laboratoare de analize medicale, dintr-un număr de 15, şi alte 3 laboratoare de anatomie patologică, din 4 înscrise. Principalul motiv al numărului redus de validări este că „deşi este nevoie de aceste laboratoare, doar unele dintre ele corespund cerinţelor stabilite de Ministerul Sănătăţii“, după cum ne-a precizat conducerea DSP Prahova. De altfel, şi laboratoarele care au fost validate de Direcţia de Sănătate aşteaptă acum şi avizul de la ministerul de resort, pentru ca programul de depistare a cancerului de col uterin să poată începe şi în Prahova. Deocamdată, la nivelul judeţului nostru campania a întârziat cu o lună şi sincopele s-ar putea să nu se oprească aici. Vom reveni în ediţiile viitoare, cu noi informaţii privind aplicarea acestui program în Prahova.
Mădălina Zamfir