Noul an chinezesc, Anul Iepurelui de Metal, a fost marcat si la Bucuresti, sambata, 29 ianuarie, in Parcul Herastrau.Organizat pentru prima data de Ambasada Chinei si Primaria Capitalei,evenimentul a fost sponsorizat de Comunitatea Oamenilor de Afaceri Chinezi si Dragonul Rosu.
Ca in orice mare capitala a lumii, sarbatoarea a strans de la autoritati pana la un public insemnat, care a venit in ciuda frigului de afara, sa ia parte la eveniment.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a tinut un discurs menit sa intareasca legaturile intre Bucuresti si Beijing, capitala Chinei, si a lasat sa se inteleaga faptul ca se doreste in continuare o colaborare stransa atat la nivel cultural cat si de afaceri cu partenerii chinezi.
„In particular Bucurestiul a avut cel mai activ an de schimburi culturale cu China dupa semnarea acordului de infratire cu Municipiul Beijing in anul 2005 si ne-am indreptat atentia si spre alte orase chineze ale caror modele de dezvoltare pot fi exemple pentru cetatenii municipiului nostru”, a subliniat Oprescu.
Edilul a mai mentionat ca eforturile comune ale Ambasadei Republicii Populare Chineze si Primariei Municipiului Bucuresti au adus impreuna specialisti in probleme de infrastructura, in dorinta de a se consulta pentru indentificarea celor mai moderne si rapide solutii in ceea ce priveste fluidizarea transportului urban si al celui de marfuri in zona capitalei.
Totodata, Sorin Oprescu a tinut sa mentioneze faptul ca sarbatoarea primaverii 2011 si intrarea in Anul Iepurelui, dupa calendarul chinezesc, va fi urmata de intalnirea la nivel inalt Bucuresti-Beijing.
La randul sau, ambasadorul Chinei la Bucuresti, Liu Zengwen, a relevat importanta sarbatoririi Noului An Chinezesc la Bucuresti.
„Acest eveniment s-a organizat pentru prima data in Parcul Herastrau de catre Ambasada Chinei la Bucuresti impreuna cu Primaria Capitalei..In cultura traditionala chineza sarbatoarea Noului An este o componenta importanta spirituala pentru natiunea noastra”, a spus Liu Zengwen.
Reprezentantul Chinei in Romania a precizat ca Anul Nou Chinezesc al Iepurelui, pe 3 februarie, este o sarbatoare traditionala,adica milenara importanta nu numai pentru poporul chinez si pentru rezidentii chinezi in Romania, dar si pentru prietenii romani.
De asemenea, ambasadorul a opinat ca prin acest festival sunt impartasite bucuria , fericirea si toate implinirile si a urat in limba chineza la multi ani pentru romani.
“Asemenea sarbatoare festiva este un prilej foarte bun pentru cele doua popoare de a-si exprima unora altora sentimentele alese.”, a adaugat Liu Zengwen.
Prezent la eveniment, fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase, a punctat principalele trasee pe care ar trebui sa le urmeze cele doua popoare in dezvoltarea unei mai bune relatii de prietenie.
“Mi se pare o initiativa foarte buna , e pentru prima data cand o actiune are loc in felul acesta si cu romanii din Romania si cu chinezii din tara noastrs si pentru chinezii din tara lor, ce sarbatoresc Anul Nou…In definitiv, acest pod destul de amplu pe care incercam sa il contruim reprezinta o expresie a unei relatii care s-a dezvoltat in ultimul timp, iar acest lucru e foarte bun. Dupa 60 de ani de relatii diplomatice, dupa ce am sarbatorit o evolutie cu bune si cu rele cu perioade faste si mai putin intense eu cred ca acum ar trebui sa privim cu mai multa intelepciune spre o colaborare care putea sa insemne nu numai traditie ci mai ales performanta in investitii si relatii bilaterale.”
Mesajul fostului prim-ministru catre poporul chinez a fost scurt, dar conculdent: “Ca de obicei, transmit toata simpatia si prietenia mea pe care am dovedit-o de fiecare data mergand atunci cand era greu in China, dar apreciind de fiecare data sprijinul chinez pentru tara noastra.”
Potrivit ambasadorului chinez, 2011 este Anul Iepurelui, un motiv de bucurie si de impliniri pe toate planurile.
Intr-o ambianta specific chinezeasca de muzica si dans, asistenta formata din reprezentanti ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, oameni politici si oameni de afaceri romani si chinezi au aplaudat un concert de muzica usoara sustinut de indragita interpreta Corina Chiriac. Invitatii,au putut afla, o parte din secretele prepararii traditionalului ceai chinezesc. Oficialitatile, s-au putut infrupta din preparatele culinare specifice bucatariei chinezesti dar si romanesti, pregatite de organizatori.
De asemenea, numerosi bucuresteni prezenti la manifestare au urmarit cu interes evolutia ansamblului folcloric „Lautarii din Chisinau”, precum si pe grupul Alegretto.
Anul Iepurelui de Metal se anunta a fi un an mai bun si mai linistit
Conform mitologiei chinezesti, Iepurele de Metal, reprezinta simbolul rezistentei. Oficial, Noul An chinezesc va incepe pe 03 Februarie 2011. Este anul impacarilor, al conversatiilor linistitoare si al progresului pe toate planurile.
Ca in orice cultura, traditiile si obiceiurile trebuie respectate. Astfel, se spune ca in Noul An trebuie sa intrati fara datorii si sa va decorati locuinta cu rosu si auriu.
Totodata este bine sa treceti pe la frizer, sa purtati ceva rosu, sa impartiti rudelor monede norocoase si sa deschideti toate geamurile pentru a va intra in casa norocul, adus poate de Iepurele de Metal.
Cristina Bobe
Angelica Biruta