Noua tentativă de electrificare a caselor fără energie electrică din România ar putea eșua din cauza costurilor excesive și a implementării defectuoase

Data:

O nouă tentativă de electrificare a gospodăriilor din România care nu au acces la energie electrică, printr-un program PNRR, riscă să eșueze din cauza valorii exagerate acordate pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, care este de două ori mai mare decât costul real. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a cerut premierului Marcel Ciolacu să oprească proiectul, subliniind necesitatea unui ghid clar care să garanteze că ajutoarele vor ajunge la cei care sunt cu adevărat vulnerabili.

Programul în discuție prevede oferirea unor vouchere de 10.000 de euro pentru 60.000 de beneficiari, cu o valoare totală de 600 de milioane de euro. Totuși, estimările AEI sugerează că electrificarea completă a tuturor locuințelor fără energie electrică din România ar putea fi realizată cu doar 27 de milioane de euro. Această discrepanță ridică semne de întrebare privind eficiența programului.

De asemenea, 87% din locuințele fără energie electrică nu au cadastru, iar 64% dintre cei care locuiesc în astfel de case au venituri sub venitul minim pe gospodărie, ceea ce face dificilă achitarea ulterioară a facturilor de energie electrică. Accesul dificil în unele zone, lipsa drumurilor și instalațiilor electrice de bază agravează și mai mult situația.

Chisăliță atrage atenția că, în urma deplasărilor în teren, aproape nici o casă neelectrificată nu respectă cerințele pentru a putea beneficia de voucherele din acest program, deoarece nu au instalații electrice sau condițiile de eligibilitate sunt mult prea stricte. În plus, lista oficială a consumatorilor vulnerabili nu reflectă realitatea, incluzând persoane care nu sunt cu adevărat sărace sau care nu au probleme cu plata facturilor.

Totodată, un alt punct de critică se referă la mecanismul de selecție al firmelor care vor monta panourile fotovoltaice. Deși voucherele de 10.000 de euro par atractive pentru firmele instalatoare, unele dintre ele sunt foarte mici și nu au capacitatea financiară sau infrastructura necesară pentru a îndeplini cerințele proiectului. De exemplu, unele firme cu o cifră de afaceri de doar 100 de lei sunt declarate câștigătoare și vor încasa milioane de euro, în ciuda faptului că nu pot implementa proiectele în timp util și cu un standard de calitate adecvat.

În aceste condiții, AEI solicită o oprire temporară a programului până când va fi elaborat un ghid care să asigure corectitudinea procesului de selecție și alocare a fondurilor. În plus, ar trebui stabilite criterii clare pentru alegerea firmelor și garantarea unui raport corect între valoarea voucherelor și capacitatea de implementare a proiectului. Chisăliță estimează că din cei 60.000 de beneficiari planificați, doar 5.000-10.000 de panouri vor fi montate, iar restul fondurilor riscă să fie irosite, lăsând multe gospodării în continuare în întuneric.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

 Cum îmi construiesc brandul personal în 2025 – și de ce contează

Acum câțiva ani, mergeam la primele mele evenimente de...

Atacuri reciproce cu drone între Rusia și Ucraina: trei morți, inclusiv o fetiță de 12 ani

Noaptea de luni spre marți, 29 aprilie, a fost...

Semnal Magazin
SEMNAL

„Distrugătorul de flori” a fost abandonat, dar a găsit iubirea adevărată – Povestea cățelușului Piki

Cățelușul Piki a fost abandonat la începutul lunii aprilie...

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...