Noile tarife pentru apă și canalizare, în vigoare din 1 ianuarie 2025: Compania de Apă Buzău aplică cele mai mari prețuri din țară

Data:

Noile tarife pentru serviciile de apă potabilă și canalizare au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, conform Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Astfel, Compania de Apă Buzău aplică cel mai mare tarif din țară pentru apa potabilă, cu un preț de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, și 6,95 lei/mc pentru serviciile de canalizare și epurare.

Această creștere a tarifelor este explicată prin politica tarifară aplicată de companie în perioada 2020-2025, care include investiții realizate cu fonduri europene și impactul inflației. În plus, economistul companiei, Dragomir Văsii, a precizat că inflația a contribuit la majorarea prețurilor cu aproximativ 70%, iar restul de 30% reprezintă creșterea reală, care este de câțiva bani.

De asemenea, în luna ianuarie 2025, compania regională din Bacău aplică un tarif de 9,88 lei/mc pentru apă potabilă, iar operatorii din Brăila, Prahova și Vaslui au stabilit prețuri de 9,66 lei/mc. Spre deosebire de acestea, Aquatorontal SRL din Timiș este compania cu cel mai mic tarif, aplicând un preț de doar 3,52 lei/mc pentru apă potabilă. Diferențele de preț sunt explicate prin modul în care sunt organizate sistemele de distribuție a apei: unele companii pompează apa o singură dată până ajunge la consumator, în timp ce altele sunt nevoite să efectueze mai multe etape de pompare, ceea ce presupune costuri suplimentare. Dragomir Văsii a menționat că, în 2026, nu sunt așteptate noi majorări ale tarifelor, dar o eventuală scădere depinde de evoluția inflației

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL