Nemţii şi-au luat adio de la staţia de biogaz ce urma să fie realizată în Slobozia

Data:

În luna octombrie 2009, se aproba în consiliul local asocierea municipiului Slobozia cu EnD-I AG Germania, prin S.C. Eco EnD-l Energy S.R.L. Voluntari, în vederea realizării unei staţii de biogaz şi a unei centrale de producere a energiei electrice bazată pe surse neconvenţionale, respectiv biogaz rezultat din activitatea fermentatorului de biodegradare a apelor uzate din Staţia de epurare a muncipiului Slobozia.
După mai mult de un an de negocieri cu firma respectivă, reprezentată de Gerda Patze şi Peter Metzen, asocierea a fost aprobată în Consiliul local.
Secretarul municipiului Slobozia a înaintat prefectului, la data de 16 octombrie 2009, pe lângă anumite dispoziţii şi hotărâri, şi pe cea cu numărul 192, ce privea respectiva asociere, pentru efectuarea controlului de legalitate, în conformitate cu prelederile legii.
Potrivit prefecturii, hotărârea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale. Motivul?
„Potrivit art. 26, alin. 7, lit. a din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, consiliul local hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local. Menţionăm că asocierea municipiului Slobozia cu EnD-I AG Germania şi atribuirea contractului de asociere trebuie să se facă ţinând cont de prevederile OG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare”, se spunea în adresa prefecturii.
Drept urmare, hotărârea respectivă a fost revocată în şedinţa de consiliu local susţinută joi, creând însă discuţii aprinse.
Vizavi de această hotărâre considerată nelegală de către Prefectură, a avut un comentariu primarul municipiului, Gabi Ionaşcu
Din nefericire, suntem în situaţia de a ne face de râs. (…) Efectiv, ne-am făcut de râs şi va avea şi alte consecinţe în imaginea multora care vin spre noi. Noi nu am făcut nimic altceva decât o asociere cu acordul consfinţit al ambelor părţi, nu am înstrăinat nici un bun. În plus, şi citez din hotărâre, după expirarea duratei contractului, EnD-I AG Germania transfera, în proprietatea municipiului Slobozia, staţia de biogaz şi centrala pentru producerea energiei electrice bazată pe surse neconvenţionale, în deplină funcţionalitate şi în concordanţă cu cerinţele de funcţionare ale UE . În opinia mea, este o imixtiune în atribuţiile care privesc direct consiliul local şi nu este vorba despre aplicarea OG 34. Deci, societatea respectivă venea cu banii săi, investea în Slobozia într-un obiectiv, ne vindea şi nouă energie la un alt preţ, bineînţeles avantajos…şi, evident, utiliza biogazul rezultat. Doamna Gerda mi-a şi transmis un regret al domniei sale, diplomatic, dar care spune mult mai multe decât cuvintele de acum. Cred că, de acum încolo, va trebui să ne sfătuim cu prefectura în legătură cu proiectele de hotărâri, ca să treacă de avizul de legalitate”, spunea primarul.
Prezent la şedinţa de consiliu, prefectul judeţului, Mădălin Teculescu, a ţinut să spună doar că trebuia să se respecte legea şi nimic mai mult.
Replica a venit imediat din partea primarului care, pe un ton apăsat, i-a explicat reprezentantului guvernului în teritoriu ce părere are dumnealui despre legea la care se făcea referire, dar mai ales despre imaginea „pătată” pe care o va avea municipalitatea.
„Domnul prefect, noi vă înţelegem, dar ne-am făcut de râs, domnule. Noi am negociat un an şi jumătate cu această firmă, domnule. E vorba de imagine, domnule Teculescu. Ce transparenţă, domnule, când este vorba despre acordul a două părţi care consimt să facă o astfel de investiţie? Cine vine, domnule, degeaba, să ne facă o astfel de investiţie? Ne pare rău…”, a mai precizat primarul.
Deşi la vremea respectivă reprezentanţii Consiliului Local au fost avertizaţi de consilierul Gabriela Petre cu privire la faptul că nu este legal ceea ce se întâmplă cu respectivul proiect de hotărâre, existând un precedent, nu a fost ascultată, ba chiar, în entuziasmul creat, s-a crezut că municipalitatea l-a prins pe Dumnezeu de picior.
Şi, unde-i lege, nu-i tocmeală, hotărârea a fost revocată, iar municipalitatea a rămas cu buza umflată şi cu imaginea „pătată” de neseriozitate. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL